«Στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα έχουμε μέχρι τις 22 Μαρτίου, εισήγηση από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου για να γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο κατώτατος μισθός θα γράψει μπροστά το 8. Όπως έχει ανακοινωθεί, θα υπάρχει μια διαδικασία, έξι συγκεκριμένα βήματα, θα ολοκληρωθούν αυτά και από 1ης Απριλίου θα έχουμε εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού.

Το πόσο θα το δούμε με ακρίβεια τότε, γιατί αυτό που θα βγει θα είναι τεκμηριωμένο». Αυτά ανέφερε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Στούντιο με θέα» ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και αναφερόμενο στο ίδιο θέμα, ο Υφυπουργός Εργασίας είπε: «Υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις που ήδη έχουν εξαγγείλει πριν από την αύξηση του κατώτατου μισθού, αύξηση του αρχικού τους μισθού. Δηλαδή στην αγορά εργασίας αυτή τη στιγμή βλέπουμε να γίνεται ένα θετικό ντόμινο για τον εργαζόμενο και τις αποδοχές του. Εμείς έχουμε βασικό κυβερνητικό στόχο να φθάσει ο μέσος μισθός στα 1500 ευρώ.

Σήμερα ο μέσος μισθός είναι 1251 ευρώ, όταν ήταν πολύ πιο κάτω τα περασμένα χρόνια. Για την ανεργία να πω ότι με βάσει τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Γενάρη έχουμε μείωση στις γυναίκες και στους νέους σχετικά με τον Ιανουάριο του 2023» Αναφερόμενος στα επιδόματα, ο Υφυπουργός Εργασίας εκτίμησε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει πάνω από 25 επιδόματα, όπως είναι το επίδομα μητρότητας και το επίδομα ανεργίας και πολλά άλλα».

Τέλος, όσο αφορά στους εργαζόμενους συνταξιούχους ο Βασίλης Σπανάκης είπε ότι: «Μέχρι σήμερα 25.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι έχουν μπει στη πλατφόρμα και οι οδηγίες είναι να μπουν και όσοι συνταξιούχοι εργαζόμενοι εργάζονται και πριν την 1/1/24. Αυτό για να υπάρχει ένα πλαίσιο και ο ΕΦΚΑ να γνωρίζει. Συνολικά είναι πάνω από 34-35.000. Θα φθάσουμε περίπου τους 100.000 εργαζόμενους συνταξιούχους. Είναι σημαντικό ότι μέσα σε λίγα 24ωρα έχουν δηλώσει 25.000 συνταξιούχοι εργαζόμενοι».