Τοπικά προγράμματα απασχόλησης σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας και ο σχεδιασμός για κάθε νομό και περιφέρεια θα είναι ξεχωριστός. όπως δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, κατά τη συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για την αποτελεσματικότητα του ΕΣΠΑ στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο αναπληρωτής υπουργός ενημέρωσε, επίσης, τους βουλευτές ότι «βασικό εργαλείο που θα αναπτυχθεί την επόμενη περίοδο, θα είναι η κοινωνική και κοινωφελής εργασία». Όπως είπε, το υπουργείο ήδη έχει ξεκινήσει σχετική μελέτη ώστε να αναπτυχθούν θέσεις εργασίας, επικαλούμενος το τι συμβαίνει «σε άλλες χώρες στις οποίες μέσω τέτοιων προγραμμάτων έχουν αναπτυχθεί θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο 4%, στο 5%, στο 6% και στο 7%».

Βέβαια, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Γ. Κουτρουμάνης, στην κατεύθυνση προώθησης προγραμμάτων κοινωνικής και κοινωφελούς εργασίας, «χρειάζεται η κοινωνική επιχειρηματικότητα με επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας».

Η κυβέρνηση καταθέτει σχετικό νομοσχέδιο μέσα στο επόμενο 20ημερο, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η επεξεργασία του που προβλέπει την ενεργοποίηση του Κοινωνικού Ταμείου.

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής και κοινωφελούς εργασίας θα δημιουργηθούν 70.000 με 80.000 θέσεις εργασίας, οι οποίες μπορεί να είναι και μόνιμες.

Κατά τη συζήτηση της ίδιας επερώτησης, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Κεγκέρογλου, ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται η επεξεργασία των προτάσεων που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνου και ξεκινά η υλοποίηση του προγράμματος της διαρθρωτικής προσαρμογής των επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερα από 50 άτομα.

Το πρόγραμμα αυτό που στοχεύει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων, ήταν αρχικά προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, αλλά αποφασίστηκε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός στα 110 εκατ. ευρώ.

Για τη διαρθρωτική προσαρμογή των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 17 Μαρτίου, αλλά το υπουργείο εξετάζει τη δυνατότητα παράτασης και την αύξηση του προϋπολογισμού του, εφόσον χρειαστεί.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 80 εκατ. ευρώ.

Πηγή: tovima.gr