Σύσκεψη με τις διοικήσεις των ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ πραγματοποίησε ο υπουργός εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες που αδυνατούν να επιβιώσουν καθώς δεν έχουν κανένα εισόδημα, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Όπως είχε δηλώσει παλαιότερα, ο ίδιος «το 2013 για πρώτη φορά θα καταβληθεί επίδομα σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, για να αποκατασταθεί η ισονομία μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών». Όπως αναφέρει ο υπουργός, η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος οφείλεται στο ότι οι εισφορές που καταβλήθηκαν κάλυπταν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων για την καταβολή των συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάρκεια λήψης του επιδόματος θα έχει άμεση συνάρτηση με το χρονικό διάστημα καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Προς το παρόν εξετάζεται το κατώτατο βοήθημα να ξεκινά από τα 180 ή τα 200 ευρώ και να φτάνει μέχρι 360 ευρώ το μήνα, ενώ θα καταβάλλεται τουλάχιστον ένα τρίμηνο. Το ποσό του επιδόματος και ο χρόνος καταβολής θα αυξάνονται φτάνοντας κλιμακωτά μέχρι τα 3.600 ευρώ και τους 12 μήνες.