Τον περασμένο μήνα, σε μια μόλις μέρα, χάθηκαν 70.000 θέσεις εργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μήπως ήρθε η ώρα οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν την αξία της επανατοποθέτησης του προσωπικού τους; Σήμερα, που η ανεργία σκαρφαλώνει και τα μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν χώρο και χρόνο στις απολύσεις και στην πτωτική πορεία των οικονομιών, ο χειρισμός της μείωσης προσωπικού θα πρέπει να διεκπεραιωθεί πιο προσεκτικά από ποτέ.

<‘Σελίδα 1: Επανατοποθέτηση και όχι απόλυση’>
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, μέσα στο 2009 είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθούν 51 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Όσο οι συνθήκες καθίστανται δυσκολότερες, οι εργοδότες θα πρέπει να αποφεύγουν τις σπασμωδικές κινήσεις και να προσεγγίσουν με ευαισθησία το ζήτημα των περικοπών θέσεων εργασίας, ώστε να μη χάσουν εν μια νυκτί το κύρος και την υπόληψή τους.

Όλα δείχνουν ότι ο κλάδος των συμβούλων outplacement θα είναι από τους λίγους που θα επωφεληθούν από την ύφεση, στην οποία κατρακυλά η παγκόσμια οικονομία

Ως εκ τούτου, η πρακτική επανατοποθέτησης προσωπικού μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς, όταν οι απολύσεις καθίστανται αναπόφευκτες. Σε πρώτη φάση, το outplacement άρχισε να εφαρμόζεται στις ΗΠΑ στο τέλος της δεκαετίας του ’60. Η ιστορία του, όμως, ξεκινά από τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, με την επιστροφή των στρατιωτών από τα πεδία των μαχών. Στις δεκαετίες του 1980 και του 1990, η χρήση της επανατοποθέτησης εκτοξεύθηκε, λόγω των εξαγορών και των συγχωνεύσεων τις οποίες προκάλεσε η παγκοσμιοποίηση και η μεταμόρφωση των οικονομιών.

Αυτή τη στιγμή, ο τζίρος της αγοράς επανατοποθέτησης έχει αγγίξει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Όλα δείχνουν ότι ο κλάδος των συμβούλων outplacement θα είναι από τους λίγους που θα επωφεληθούν από την ύφεση, στην οποία κατρακυλά η παγκόσμια οικονομία. Στην Ελλάδα η συγκεκριμένη υπηρεσία, όπως και πολλές άλλες στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, παραμένει σε εμβρυακό στάδιο. Οι προοπτικές, όμως, ανάπτυξής της προδιαγράφονται θετικές.

Άλλωστε, η Βερώνη Παπατζήμου Γενική Διευθύντρια Συμβουλευτικού τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού, KPMG δήλωσε: «τους τελευταίους μήνες οι υπηρεσίες του outplacement φαίνεται να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των εργοδοτών. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων προκειμένου να αμβλύνει τις συνέπειες και τις δυσκολίες που προέρχονται από τον τερματισμό της εργασίας των εργαζομένων εντάσσουν στο πακέτο αποζημίωσης υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης με στόχο να τους διευκολύνουν στην προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα».
<‘here’>


<‘Σελίδα 2: Πώς η επανατοποθέτηση προσωπικού μπορεί να ανακουφίσει απολυμένους και «επιζώντες»’>
Προσοχή …Εύθραυστο
Η απόλυση μπορεί να εξελιχθεί σε μια από τις πιο τραυματικές καταστάσεις στη ζωή ενός ατόμου, μετά το πένθος και το διαζύγιο. Η απώλεια της εργασίας όχι μόνο δημιουργεί οικονομικά προβλήματα, αλλά μπορεί να πυροδοτήσει ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και κρίσεις πανικού. Άλλωστε, η θέση σε έναν οργανισμό, πέρα από οικονομική ασφάλεια, παρέχει στον εργαζόμενο κύρος και λόγο ύπαρξης. Ο αναπάντεχος τερματισμός της εργασίας, σε αρκετές περιπτώσεις, μπορεί να εκληφθεί σαν απώλεια νοήματος και στόχου στη ζωή. Οι μελέτες αποδεικνύουν, όμως, ότι το πρόβλημα δε σταματά σε αυτούς που φεύγουν, αλλά βασανίζει και όσους παραμένουν στην επιχείρηση. Το συγκεκριμένο φαινόμενο, μάλιστα, αποκαλείται «σύνδρομο του επιζώντα» (survivor syndrome). Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι υποφέρουν από τύψεις, άγχος, ανασφάλεια και θυμό.

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να ανακάμψουν γρήγορα επιβάλλεται να προσελκύουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων με προοπτικές. Και σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η επανατοποθέτηση μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του οργανισμού που τη χρησιμοποιεί

Όπως είναι φυσικό, όλα αυτά οδηγούν σε μείωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης. Μάλιστα, έρευνα της εταιρείας Leadership IQ που διεξήχθη τον περασμένο Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σε περισσότερους από 4.000 «επιβιώσαντες», αποκάλυψε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτώμενων παρατηρούν πτώση της παραγωγικότητάς τους, ως επακόλουθο των απολύσεων.

Παράλληλα, 7 στους 10 υποστήριξαν ότι η ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών έχει μειωθεί. Το σύνδρομο των επιζώντων καθίσταται ακόμα εντονότερο στους μάνατζερ – προϊστάμενους των απολυμένων, οι οποίοι μπορεί να έχουν επωμιστεί το βάρος της ανακοίνωσης των δυσάρεστων εξελίξεων. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και ο μεγαλύτερος φόρτος εργασίας, εφόσον μεγάλο βάρος δουλειάς των ατόμων που αποχωρούν μοιράζεται σε όσους απομένουν.

Η επανατοποθέτηση προσωπικού μπορεί να ανακουφίσει αρκετά απολυμένους και «επιζώντες». Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα άλλης μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στη Μεγάλη Βρετανία από την εταιρεία Reed Consulting σε Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού. Το 65% του δείγματος υποστήριξε ότι η διαδικασία της επανατοποθέτησης συμβάλει στη διακράτηση του προσωπικού. Παράλληλα, το 78% των ερωτώμενων τόνισε ότι βελτιώνει την εικόνα της εταιρείας. Σε γενικές γραμμές, οι εργαζόμενοι φαίνεται να αντιμετωπίζουν θετικά αυτή την ύστατη παροχή.

Μάλιστα, η Χριστίνα Δακτυλίδου, Διευθύντρια Τμήματος Στελέχωσης Μόνιμου Προσωπικού & HR Manager, Adecco Ελλάδος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι εργαζόμενοι στους οποίους προσφέρεται το πρόγραμμα το αξιοποιούν στο έπακρο για την ανάπτυξη των προσωπικών τους δεξιοτήτων, που θα τους οδηγήσει σε μια απόλυτα επιτυχημένη επαγγελματική μετάβαση. Ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί στην αρχή, μόλις εμβαθύνουν στο πρόγραμμα επανατοποθέτησης, το θεωρούν μια ιδιαίτερα χρήσιμη παροχή. Επιπρόσθετα, η παροχή τέτοιων προγραμμάτων εκλαμβάνεται ως ένδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και ευθύνης της εταιρείας που τα προσφέρει. Την ίδια εικόνα έχουν και οι εργαζόμενοι που παραμένουν στην εταιρεία».

Εξάλλου οι νέες γενιές εργαζομένων, όπως και αν τις αποκαλεί η βιβλιογραφία (millennials ή generation Y) ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εικόνα του μελλοντικού τους εργοδότη. Ένας λανθασμένος χειρισμός των περικοπών, μπορεί να αλλάξει τις αντιλήψεις των ταλέντων σχετικά με το κοινωνικό πρόσωπο μιας εταιρείας. Οι επιχειρήσεις που θέλουν να ανακάμψουν γρήγορα επιβάλλεται να προσελκύουν το ενδιαφέρον των ανθρώπων με προοπτικές. Και σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, η επανατοποθέτηση μπορεί να βελτιώσει την εικόνα του οργανισμού που τη χρησιμοποιεί. Επιπλέον, τα προγράμματα επανατοποθέτησης μπορούν να ωφελήσουν ακόμα και οικονομικά την επιχείρηση.

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, μέσω του outplacement μπορούν να αντισταθμιστούν ποσά που εκδικάζονται στις περιπτώσεις που κάποιος απολυμένος καταφύγει στη δικαιοσύνη.
<‘here’>


<‘Σελίδα 3: Επανατοποθέτηση για όλους και καθοδήγηση καριέρας’>
Βελούδινο διαζύγιο για όλους
Στα πρώτα 20 χρόνια της εφαρμογής τους, οι υπηρεσίες outplacement παρέχονταν αποκλειστικά στα υψηλόβαθμα στελέχη των οργανισμών. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι επιχειρήσεις που κατέφευγαν στη λύση της επανατοποθέτησης ήταν μεγάλες επιτυχημένες εταιρείες, η πλειοψηφία των οποίων ανήκε στον κατάλογο του περιοδικού FORTUNE. Αυτό, όμως, τείνει να αλλάξει. Σε αυτό το πλαίσιο, η Β. Παπατζήμου, υποστήριξε: «οι πολυεθνικοί οργανισμοί συνήθως αναζητούν παρόμοιες υπηρεσίες. Οι πολυεθνικές εταιρείες είναι περισσότερο εξοικειωμένες και σε αρκετές περιπτώσεις το πακέτο αποχώρησης εκτός από την αποζημίωση περιλαμβάνει υπηρεσίες επαγγελματικής αποκατάστασης. Τα τελευταία χρόνια, πάντως,περιορισμένος αριθμός ελληνικών εταιρειών έχουν ευαισθητοποιηθεί και παρέχουν παρόμοιες υπηρεσίες στους εργαζόμενους που απομακρύνονται».

Οι εταιρείες outplacement παρέχουν υποστήριξη στη βελτίωση και την ανασύνταξη των σημαντικότερων όπλων στη μάχη της αναζήτησης εργασίας και εκπαιδεύουν τους υποψηφίους στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικά με τη συνέντευξη, ενώ παρέχει τις κατάλληλες κατευθύνσεις προς την ορθότερη αυτοπαρουσίαση τους

Παρόμοια η Isabelle Moser, Head of HR Solutions, Randstad Hellas, τόνισε: «τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει εντατική προσπάθεια να ενημερωθούν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις για αυτή την ανθρωποκεντρική υπηρεσία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούμε μεγαλύτερη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα προγράμματα outplacement. Κατά συνέπεια, έχει αυξηθεί και ο αριθμός των ατόμων που επωφελούνται από αυτά. Παλαιότερα οι οργανισμοί υιοθετούσαν τη συγκεκριμένη λύση, κυρίως, για τα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Πλέον, έχοντας διαπιστώσει τα οφέλη τόσο για τους αποχωρούντες όσο και για τους εργαζόμενους με τους οποίους συνεχίζουν τη συνεργασία, αλλά και για τον ίδιο τον οργανισμό, έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν προγράμματα outplacement σε όλες τις βαθμίδες της ιεραρχίας». Ακόμα και οι εταιρείες που γνωρίζουν και χρησιμοποιούν την υπηρεσία, σπανίως διαθέτουν οργανωμένη πολιτική outplacement.

Σύμφωνα με την Χ. Δακτυλίδου: «το outplacement στην ελληνική αγορά είναι μια σχετικά νέα επιπρόσθετη παροχή στις περιπτώσεις απομάκρυνσης προσωπικού. Ακόμα, δεν αποτελεί καθιερωμένη παροχή επιβεβλημένη από την πολιτική των εταιρειών ή από τη νομοθεσία, όπως συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού και συνηθίζεται να παρέχεται ad hoc. Όλο και περισσότεροι όμως οργανισμοί στην Ελλάδα, κυρίως πολυεθνικοί, εισάγουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα στις διαδικασίες τους».

Καθοδήγηση καριέρας
Η διαδικασία της επανατοποθέτησης δεν ταυτίζεται απλώς με την ανεύρεση νέας εργασίας μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα από την απόλυση. Συμπεριλαμβάνει ευρεία γκάμα υπηρεσιών. Ουσιαστικά, η εξεύρεση της νέας απασχόλησης αποτελεί την ευτυχή κατάληξη ενός οργανωμένου προγράμματος.

Καθώς, ο απρόσμενος τερματισμός της εργασίας ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ψυχική υγεία του υπαλλήλου, ένα από τα θεμελιώδη κομμάτια της επανατοποθέτησης είναι η ψυχολογική υποστήριξη. Για να μπορέσει ένα άτομο να ριχτεί στο στίβο της εξεύρεσης μιας νέας θέσης εργασίας, απαιτείται πρώτα να συμβιβαστεί με τη νέα κατάσταση και να ξεπεράσει γρήγορα το αρχικό σοκ. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι το outplacement ταυτίζεται με το coaching. Μπορεί το τελευταίο να συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα επανατοποθέτησης, αλλά το outplacement δεν εξαντλείται εκεί.

Σε επόμενο στάδιο, ο σύμβουλος προετοιμάζει τον υποψήφιο προκειμένου να αντιμετωπίσει τις διάφορες φάσεις της διαδικασίας πρόσληψης. Στην πλειοψηφία τους, οι εταιρείες outplacement παρέχουν υποστήριξη στη βελτίωση και την ανασύνταξη των σημαντικότερων όπλων στη μάχη της αναζήτησης εργασίας, του βιογραφικού σημειώματος και της συνοδευτικής επιστολής. Ταυτόχρονα, εκπαιδεύει τους υποψηφίους στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σχετικά με τη συνέντευξη, ενώ παρέχει τις κατάλληλες κατευθύνσεις προς την ορθότερη αυτοπαρουσίαση τους (self marketing).

Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά όταν ο δικαιούχος απέχει για αρκετό καιρό από τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, ο επαγγελματίας της επανατοποθέτησης οργανώνει κάποιες συνεδρίες στις οποίες εντοπίζονται οι αδυναμίες και οι ικανότητες του υποψηφίου. Με αυτό τον τρόπο, καθίσταται ευκολότερη η κατάστρωση του μελλοντικού πλάνου καριέρας. Εξάλλου, οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών outplacement διαθέτουν σφαιρική γνώση της αγοράς εργασίας (για ενδεχόμενες ελλείψεις και κενές θέσεις εργασίας), με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να δίνουν ορθές κατευθυντήριες γραμμές. Αρκετές φορές παρέχεται στους δικαιούχους χώρος με τις κατάλληλες υποδομές (σύνδεση στο ίντερνετ κ.λπ.), ώστε να μπορέσουν να επιτύχουν την άμεση πρόσληψή τους με μεγαλύτερη άνεση.

Η διάρκεια της απορρόφησης ενός υποψηφίου, ο οποίος στηρίζεται από συμβούλους επανατοποθέτησης, ποικίλλει ανάλογα με την προϋπηρεσία, τη θέση του, αλλά και τη φάση στην οποία βρίσκεται η αγορά εργασίας. Σε γενικές γραμμές, η υποστήριξη από έναν επαγγελματία στην αναζήτηση εργασίας είναι αποτελεσματικότερη. Σύμφωνα με έρευνα που υλοποιήθηκε από την εταιρεία Manson Fitch και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό HR Magazine, 7 στους 10 εργαζόμενους που δέχθηκαν τη συγκεκριμένη υπηρεσία αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Η Ζωή Γκιννή, HR Senior Consultant, HR Solutions, Randstad Hellas υπογράμμισε τα προγράμματα που προτείνουμε είναι 3μηνα, 6μηνα ή ετήσια. Η διάρκεια και η δομή του εκάστοτε προγράμματος ποικίλλει αφού κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και εξαρτάται από την προσωπικότητα του υποψηφίου, την  εμπειρία του, την ειδικότητά του, τη γεωγραφική περιοχή αναζήτησης εργασίας, καθώς και τις τρέχουσες εξωτερικές συνθήκες. Σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος αποκατασταθεί νωρίτερα από το προκαθορισμένο διάστημα η συνεργασία δε σταματάει. Μπορούν, για παράδειγμα, να συνεχιστούν οι συνεδρίες coaching για στελέχη.
<‘here’>


<‘Σελίδα 4: Η επιλογή των σωστών συνεργατών και το αύριο της επανατοποθέτησης’>
Συνεργάτης με …ευαισθησίες
Αν μια επιχείρηση επιβάλλεται να δείξει ιδιαίτερη προσοχή, κατά την επιλογή συνεργάτη διαχείρισης μισθοδοσίας, εξεύρεσης προσωπικού ή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σκεφτείτε με πόση επιμέλεια πρέπει να ασχοληθεί με τον προμηθευτή υπηρεσιών outplacement. Εξάλλου, ελλοχεύει ο κίνδυνος η παραμικρή λανθασμένη κίνηση, να πυροδοτήσει προβλήματα, μέχρι και στο προσωπικό που απομένει. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μπορεί αντί να βελτιώσει την εικόνα του εργοδότη να την καταστρέψει ολοκληρωτικά.

Πολύ σημαντικό συστατικό ενός προγράμματος επανατοποθέτησης είναι η ευελιξία. Ο σύμβουλος πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να προσαρμόζει το πρόγραμμα και τα εργαλεία του στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε υποψηφίου

Στο εξωτερικό, αρκετοί οργανισμοί επιτρέπουν στους εργαζομένους τους να επιλέξουν μόνοι τους την εταιρεία που θα τους βοηθήσει στο επόμενο βήμα της καριέρας τους. Στην Ελλάδα, όπου οι γνώσεις και η εμπειρία πάνω στο θέμα παραμένουν περιορισμένες, ο εργοδότης προβαίνει στη συγκεκριμένη απόφαση. Άλλωστε, η περίοδος που ακολουθεί μιας απόφασης είναι πολύ φορτισμένη ψυχολογικά με αποτέλεσμα σπανίως οι υποψήφιοι να διαθέτουν τη νηφαλιότητα που χρειάζεται για μια τέτοια επιλογή.

Πριν και πάνω απ’ όλα, χρειάζεται να ελεγχθεί κατά πόσο ο συνεργάτης εξειδικεύεται στην επανατοποθέτηση. Η πρόσληψη μιας εταιρείας που ασχολείται με το recruitment δεν αποτελεί ικανοποιητική λύση. Οι σύμβουλοι επανατοποθέτησης λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση και έχουν στη διάθεσή τους εξειδικευμένα πλάνα δράσης και εργαλεία. Η εμπειρία, λοιπόν, πάνω στη συγκεκριμένη πρακτική και η εξειδικευμένη γνώση της αγοράς κρίνονται απαραίτητες για την ομαλή έκβαση του outplacement. Άλλο ένα σημείο, στο οποίο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, είναι αυτό της γνώσης της αγοράς εργασίας. Αν ο προμηθευτής υπηρεσιών outplacement δε γνωρίζει καλά την αγορά, τις τελευταίες εξελίξεις και τις μελλοντικές τάσεις, τότε η αποκατάσταση του υποψηφίου καθίσταται δύσκολη.

Για αυτό το λόγο, αρκετές εταιρείες, ζητούν από το σύμβουλο αποδεδειγμένη εμπειρία συνεργασίας με οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον ίδιο ή σε παρόμοιο κλάδο. Επιπλέον, πολύ σημαντικό συστατικό ενός προγράμματος επανατοποθέτησης είναι η ευελιξία. Ο σύμβουλος πρέπει να διαθέτει την ικανότητα να προσαρμόζει το πρόγραμμα και τα εργαλεία του στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε υποψηφίου. Άλλωστε, η καλή χημεία υποψηφίου – συμβούλου μπορεί να κρίνει την εξέλιξη της διαδικασίας της επανατοποθέτησης. Εάν ο υποψήφιος διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα για το άτομο που θα τον υποστηρίξει σε αυτή τη δύσκολη φάση της επαγγελματική του ζωής, τότε η επανατοποθέτηση έχει αποτύχει, πριν καν ξεκινήσει. Θα ήταν, λοιπόν, φρόνιμο ο οργανισμός να αφουγκραστεί την άποψη των δικαιούχων, τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, όσο και μετά.

Το αύριο της επανατοποθέτησης
Η κρίση, η παγκοσμιοποίηση, ο πολλαπλασιασμός των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, καθώς και η συνειδητοποίηση ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους του οργανισμού συγκλίνουν στην αύξηση χρήσης της συγκεκριμένης υπηρεσίας από τις επιχειρήσεις. Όσον αφορά στην εξέλιξη της μορφής της υπηρεσίας, σταδιακά παρατηρούμε ότι οι σύμβουλοι στρέφονται στη δημιουργία περισσότερο προσωποποιημένων υπηρεσιών. Το ενδιαφέρον τους, δηλαδή, εστιάζεται τώρα πια περισσότερο στην εξέλιξη καριέρας του κάθε υποψήφιου ξεχωριστά. Στο πλαίσιο αυτής της φιλοσοφίας, οι υπηρεσίες και τα εργαλεία outplacement προσαρμόζονται στις αδυναμίες του δικαιούχου, καθώς και στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του.

Τα τελευταία χρόνια, οι σύμβουλοι αντιμετωπίζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Επιπλέον, όσο οι εργαζόμενοι επιμορφώνονται πάνω σε θέματα νέων τεχνολογιών, τόσο οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών outplacement σταματούν να παρέχουν την υλικοτεχνική υποδομή (χώρο, σύνδεση στο ίντερνετ κ.λπ.) και δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη συμβουλευτική, η οποία έχει και μεγαλύτερη αξία.
<‘here’>


<‘Σελίδα 5: Α. Μπουγέση: Το outplacement στην Ιντεάλ Στάνταρντ’>
Case Study: Το outplacement στην Ιντεάλ Στάνταρντ
της Αικατερίνης Μπουγέση, Human Resources Director, IDEAL STANDARD HELLAS
Διακοπή της παραγωγικής λειτουργίας και απώλεια δεκάδων μόνιμων θέσεων εργασίας, κλήθηκε να διαχειρισθεί η διοίκηση της ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ τον περασμένο Ιούλιο. Μία εταιρεία, την οποία χαρακτηρίζει ο ανθρωποκεντρικός της χαρακτήρας, και έχει χτίσει αληθινές και υγιείς σχέσεις μέσα στην πάροδο τεσσάρων δεκαετιών. Οι αλλαγές, όμως, που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας είναι, πλέον, μία πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε.

Α. Μπουγέση: Οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από συμβουλές, διδασκαλίες ή πίεση. Είναι ανοικτοί και εκτιμούν τη προσφορά μιας λύσης η οποία τους υποστηρίζει με επαγγελματισμό και ευαισθησία

Το πρόγραμμα Outplacement, ήταν η λύση που αναδύθηκε μέσα από την ανθρώπινη πτυχή της εταιρείας στην προσπάθειά της να βοηθήσει τους ανθρώπους της. Τους ανθρώπους που φεύγουν και καλούνται να σχεδιάσουν την «επόμενη μέρα» τους, αλλά και αυτούς που μένουν και νιώθουν ότι η φροντίδα της οικογένειας τής ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ δε σταματάει τη στιγμή που παύει η εργασιακή τους σχέση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει υψηλό οικονομικό κόστος. Έτσι, το πρόγραμμα προσφέρθηκε σε όλους τους εργαζομένους του εργοστασίου και της αποθήκης. Η ομάδα των ανθρώπων κάλυπτε όλες τις θέσεις απασχόλησης. Από απλούς εργάτες γραμμής παραγωγής μέχρι και τα υψηλόβαθμα στελέχη. Η επιλογή του συνεργάτη ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Το έργο απαιτούσε εμπειρία, επαγγελματισμό, γνώσεις ψυχολογίας, επικοινωνίας, διαχείρισης κρίσεων και δυνατή παρουσία στην αγορά εργασίας. Δουλέψαμε πολύ στενά με τη σύμβουλο – εταιρεία, η οποία ανέλαβε το έργο πολύ πριν την έναρξή του και η εφαρμογή του ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης. Άρνηση προς το άγνωστο και απόρριψη ήταν τα πρώτα συναισθήματα που  εισπράξαμε. Η υπομονή και η επιμονή, σε συνδυασμό με τη συνεχή υποστήριξη και επικοινωνία ήταν στοιχεία, τα οποία χαρακτήριζαν το πρόγραμμα και τα βήματα μέχρι τον τελικό προορισμό μας.

Ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες αντιμετωπίστηκε ως μοναδικός από το σύμβουλο Outplacement. Η μοναδικότητα αυτή μαζί με την ευελιξία στον τρόπο της υλοποίησης του προγράμματος ήταν το κλειδί της επιτυχίας. Το έργο Outplacement ολοκληρώθηκε τέσσερις μήνες μετά, με το 70% των ανθρώπων μας να έχουν βρει καινούργια δουλειά. Βγήκαμε όλοι νικητές από αυτή τη δύσκολη μάχη…

Οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται από συμβουλές, διδασκαλίες ή πίεση. Είναι ανοικτοί και εκτιμούν τη προσφορά  μιας λύσης η οποία τους υποστηρίζει με επαγγελματισμό και ευαισθησία.
<‘here’>