Στο πλαίσιο του 2ο Διεθνές Wellbeingr Forum με τίτλο «H Ψυχική Υγεία στο Κέντρο του Οικοσυστήματος που Διασφαλίζει τη Βιωσιμότητα του Πλανήτη» παρουσιάστηκε η ποιοτική έρευνα «Χαρτογραφώντας την Ποιότητα Ζωής στην Ελλάδα», η οποία διεξήχθη από την Wellbeingr. Η έρευνα χαρτογράφησε την γνώση και την άποψη των Ελλήνων για την έννοια του “wellbeing”.
Σύμφωνα με αυτή, ο δρόμος προς το “wellbeing” είναι μια περίπλοκη διαδρομή συναισθημάτων, πράξεων και καταστάσεων, η οποία σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα εκφράζεται ως όνειρα και προσδοκίες, που εμφανίζονται όμως συντηρητικά και προσγειωμένα. Ως προς ένα βαθμό φαίνεται δηλαδή, ότι οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες των τελευταίων χρόνων έχουν επηρεάσει αρνητικά την αισιοδοξία για το μέλλον, τα «μεγάλα όνειρα» και τη διάθεση υπέρβασης ως προς την επίτευξη στόχων, ατομικών και κοινωνικών. Σύμφωνα με τα ευρήματα, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για ένα «συλλογικό τραύμα» της ελληνικής κοινωνίας, το οποίο εκφράζεται ως «εσωστρέφεια», έμφαση στην επιβίωση, μειωμένες προσδοκίες και «μονομερή» αντίληψη της έννοιας “wellbeing” (έμφαση στις κοινωνικοοικονομικές της παραμέτρους).
Για τους Έλληνες σήμερα, “wellbeing” σημαίνει ευμάρεια (οικονομική άνεση και κοινωνική ευημερία), επαγγελματική ικανοποίηση (αποκατάσταση και ανέλιξη), κοινωνική ζωή/επαφή (οικογενειακές, προσωπικές και φιλικές σχέσεις), ισορροπημένη καθημερινότητα (υποχρεώσεις, ελεύθερος χρόνος), προσωπική ευημερία/ευεξία (σωματική και ψυχική υγεία).
4 προτάσεις για κατανόηση της σημασίας του “wellbeing”
Τέλος, για την ανάδειξη της σημασίας του “wellbeing”, η έρευνα προτείνει:
- Επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο το “wellbeing” ορίζεται και γίνεται αντιληπτό. Θα βοηθούσε πολύ εάν κατά την επικοινωνία για τα απλά, προσιτά και πρακτικά μέσα που ενισχύουν το “wellbeing”, αυτά παρουσιάζονταν ως ένα προσβάσιμο κομμάτι της καθημερινότητας του μέσου πολίτη και όχι ως κάτι πολυτελές ή άπιαστο, δηλ., ένα αγαθό εξαρτώμενο από αυστηρά οικονομικούς παράγοντες.
- Ενημέρωση για τις δομές και τα εγχειρήματα, που ήδη υπάρχουν και λειτουργούν και που οι πολίτες δείχνουν να μην γνωρίζουν ειδικά στον τομέα της ευεξίας (σωματική και ψυχική υγεία). Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι η ψυχική υγεία αναφέρεται πλέον σαν κάτι βασικό, το οποίο όλοι πρέπει να φροντίζουμε εξίσου με το σώμα μας ή/και τη γενικότερη υγεία μας. Αισιόδοξο είναι ότι δεν αναφέρθηκε από κανέναν το ταμπού του στίγματος της ψυχικής πάθησης.
- Εκπαιδευτικά προγράμματα και πρωτοβουλίες, με στόχο την ανάδειξη της σημαντικότητας όλων των παραμέτρων του “wellbeing”, καθώς και την εισαγωγή θεματικών που σήμερα δείχνουν να παραμελούνται όπως π.χ. συμπεριφορική, πολιτισμική και κοινωνική εκπαίδευση.
- Εμπλουτισμός, μέτρηση και ποσοτικοποίηση των παραμέτρων (KPIs) του “wellbeing” σε επίπεδο Δήμων, με στόχο τη δημιουργία ενός Παρατηρητήριου Ποιότητας Ζωής κατά τα πρότυπα άλλων χωρών.
Η έρευνα διεξήχθη με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου.