Η τεχνολογία έχει αλλάξει, μεταξύ πολλών και τον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις. Έχει αναδιαμορφώσει δραματικά το πώς οι εργοδότες προσεγγίζουν και προσελκύουν τα ταλέντα, πώς αξιολογούν τους υποψηφίους, αλλά και πώς οι υποψήφιοι αναζητούν και υποβάλουν αιτήσεις για θέσεις εργασίας. Οι σελίδες που αναρτούν θέσεις εργασίας αλλά και τα κοινωνικά δίκτυα φαίνεται ότι πλέον κυριαρχούν στην ευρύτερη αγορά εργασίας και αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο στελέχωσης των επιχειρήσεων.

Σήμερα τα στελέχη HR που είναι υπεύθυνα για τις προσλήψεις κατανοούν απόλυτα τις αλλαγές που έχουν ήδη γίνει αλλά και όσες έπονται, και αναγνωρίζουν ότι πρέπει να επενδύσουν σε νέες διαδικασίες για να επωφεληθούμε από την αλλαγή της συμπεριφοράς των ατόμων που αναζητούν εργασία. Έτσι θα μπορέσουν να έχουν καλύτερη πρόσβαση στη «δεξαμενή» ταλέντων, θα αυξηθεί η απόδοση που αφορά τις προσλήψεις και η όλη προσπάθεια θα αναδειχθεί σε μια ανταποδοτική επένδυση. Ωστόσο, το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η τεχνολογία στη μείωση του φόρτου εργασίας και στην αποτελεσματικότητα του HR είναι μια περιοχή την οποία πολλοί επαγγελματίες εξακολουθούν να διερευνούν.

Το μέλλον
Το e-recruitment αποτελεί το βασικό εργαλείο του μέλλοντος. Όταν κάποιος ακούει τη λέξη πρόσληψη, είναι λογικό να υποθέσει ότι τουλάχιστον κάποια πτυχή της διαδικασίας θα γίνει ηλεκτρονικά. Η τεχνολογία είναι πανταχού παρούσα στην καθημερινή πρόσληψη. Η ευρεία υιοθέτηση του διαδικτύου και άλλων τεχνολογιών έχει παίξει ένα μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης του κλάδου των προσλήψεων. Σε αντίθεση με τις αρχικές προβλέψεις κάποιων, η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών εργαλείων στις προσλήψεις δεν μειώνει την ανάγκη για ανθρώπινη παρέμβαση στη διαδικασία. Η αλήθεια είναι ότι την καθιστά απαραίτητη.

Όταν πριν από αρκετά χρόνια έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα job sites που δημοσίευαν αγγελίες αρκετοί βιάστηκαν να πουν ότι σταδιακά θα μειωνόταν η ζήτηση για τα γραφεία εξεύρεσης εργασίας. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ και τα internet job sites boards αναδείχθηκαν σε ένα ακόμα εργαλείο το οποίο οι άνθρωποι έχουν στη διάθεσή τους για να συνδεθούν μεταξύ τους. Ουσιαστικά, η αναζήτηση υποψηφίων έχει γίνει ευκολότερη για τους recruiters εξαιτίας των Internet job boards, των κοινωνικών δικτύων, των συστημάτων παρακολούθησης υποψηφίων κ.λπ. χωρίς κάτι από αυτά να σημαίνει ότι έχει μειωθεί η ανάγκη ύπαρξής τους. Απλά όλα τα παραπάνω οδήγησαν στην αλλαγή της φύσης εργασίας των HR στελεχών που είναι υπεύθυνα για τις προσλήψεις σε έναν οργανισμό. Με τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης να κυριαρχούν τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική ζωή των ανθρώπων ποιες είναι οι δυνατότητες που ανοίγονται για τους επαγγελματίες του κλάδου;

Social Recruitment
Ο όρος «πρόσληψη μέσω κοινωνικών δικτύων» μπορεί απλά να οριστεί ως η διαδικασία εύρεσης, προσέλκυσης και πρόσληψης ταλέντων μέσα από τη χρήση των κοινωνικών δικτύων. Ο συγκεκριμένος όρος έχει νόημα: στο επίκεντρό του η πρόσληψη που έχει να κάνει με του ποιους «γνωρίζετε» έστω και διαδικτυακά και τα κοινωνικά δίκτυα είναι (όπως ήταν αναμενόμενο) η δικτύωση. Επειδή η πρόσληψη είναι ένα μια εγγενώς κοινωνική λειτουργία, δεν αποτελεί έκπληξη η αυξημένη πιθανότατα να βρεθεί ο επόμενος υποψήφιος εργαζόμενος μέσων των κοινωνικών δικτύων. Με την προσθήκη αυτών των δικτύων στην υπάρχουσα στρατηγική ταλέντων σας, μπορείτε να έχετε τη δυνατότητα να προσεγγίζετε τους καλύτερους υποψηφίους με ταχύτητα και χαρακτηριστική ευκολία.

Επιλογές
Στο παρελθόν, οι περισσότεροι χρήστες κοινωνικών δικτύων κρατούσαν ξεχωριστά τις κοινωνικές με τις επαγγελματικές τους επαφές. Η χρήση των κοινωνικών πλατφορμών σήμερα εξελίσσεται, φέρνοντας το προσωπικό σε μια αρμονία με την επαγγελματική προσέγγιση. Και ενώ δεν είναι απαραίτητο για τα στελέχη του HR να «βρίσκονται» παντού, δηλαδή να έχουν λογαριασμούς σε κάθε διαθέσιμη πλατφόρμα οι επικρατούσες επιλογές όπως το Facebook, το Twitter, το LinkedIn και το Google+ μπορούν να εξυπηρετήσουν τις διαφορετικές ανάγκες σε επίπεδο προσλήψεων που έχουν οι οργανισμοί.

LinkedIn
Σκεφτείτε το LinkedIn σαν μια εκδήλωση δικτύωσης των επιχειρήσεων, όπου μπορείτε να «βρεθείτε» για να ανταλλάξετε επαγγελματικές κάρτες με ανθρώπους με τους οποίους μια σχέση μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική για την καριέρα σας. Η πλατφόρμα αυτή διαθέτει διάφορα χαρακτηριστικά «κοινωνικής» δέσμευσης όπως η ενημέρωση της κατάστασης, ανάδειξη ατόμων με επιρροή, το γνωστό like αλλά και δυνατότητα για σχόλια. Πολλά στελέχη HR χρησιμοποιούν ήδη το LinkedIn ως μια βάση υποψηφίων και ως ένα εργαλείων προσλήψεων αλλά κρατήστε τις εξής υποσημειώσεις:

1. Το δίκτυο ενός χρήστη LinkedIn αποτελείται στην πλειοψηφία του από επαγγελματίες που έχει γνωρίσει μέσα από μια δουλειά. Αυτό το κάνει ένα εξαιρετικό διαδικτυακό τόπο αναζήτησης ανθρώπων με συγκεκριμένο επαγγελματικό υπόβαθρο ή προφίλ. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει ενδεχομένως όλα αυτά τα άτομα που ένας recruiter αναζητά. Μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν entry-level ταλέντα και εργαζόμενοι που ενδιαφέρονται για μερική απασχόληση.
2. Με το 94% των στελεχών προσλήψεων να χρησιμοποιούν για τον ίδιο σκοπό το LinkedIn, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για τα ταλέντα.

Facebook
Το Facebook δεν είναι πλέον απλά ένα κοινωνικό δίκτυο για τη σύνδεση με τους φίλους. Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο και με μια βάση χρηστών που αγγίζει τα 1,23 δις. δίνει στις εταιρείες τη δυνατότητα να συνδυάσουν τη δικτύωση, τη συνομιλία με υποψήφιους εργαζόμενους και το branding. Το Facebook συνδυάζει πολλές ιδιότητες αφού είναι ταυτόχρονα μια ιστοσελίδα καριέρας, μια αποτελεσματική πλατφόρμα διαφήμισης, μια δεξαμενή ταλέντων κ.λπ. Αντιπροσωπεύει το 83% του συνολικού χρόνου που δαπανούν οι χρήστες σε κοινωνικά δίκτυα και σε αυτή την πλατφόρμα θα βρείτε πολλούς χρήστες που δεν έχουν λογαριασμό σε κανένα άλλο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Είναι ίσως ο ιδανικότερος τόπος για εξεύρεση υποψηφίων που ενεργά αναζητούν εργασία αλλά και για τους λεγόμενους παθητικούς υποψήφιους. Ωστόσο, δεν είναι αρκετό να ανοίξετε μια σελίδα και να περιμένετε στωικά να σας προσεγγίσουν οι υποψήφιοι. Χρειάζεται δομημένη στρατηγική και επένδυση για να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Twitter
Το Twitter είναι ένα κοινωνικό δίκτυο ανοιχτό πληροφοριών που έχει αποκτήσει τη φήμη για γρήγορα και άμεσα διαθέσιμα μηνύματα που ονομάζονται Tweets ή κατά το ελληνικότερον…τιτιβίσματα. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι το όριο των 140 χαρακτήρων ενώ η αυξημένη δραστηριότητα θα έλεγε κάποιος ότι το κάνει να ξεχωρίζει πάντα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter έχει, επίσης, τη φήμη της άμεση απάντησης και της ανάδρασης. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι οι χρήστες του «τιτιβίζουν» 500 εκατομμύρια φορές την ημέρα. Με τόση δραστηριότητα και τόσα πολλά αφιλτράριστα tweets, το ταλέντο που αναζητάτε θα πρέπει να είναι σε απευθείας σύνδεση σε υπολογιστή ή στο κινητό την κατάλληλη στιγμή για να δει και να ανταποκριθεί στο μήνυμά σας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πλατφόρμα μπορεί να είναι ένα πολύ επιτυχημένο μέσο για την προσέλκυση και την εξεύρεση ταλέντων. Επειδή ένα μεγάλο μέρος της βάσης των χρηστών του βρίσκετε εκεί για να μοιραστεί τις γνώσεις και τις πληροφορίες σχετικά με κάποιο θέμα που τους ενδιαφέρει, τα tweets τους είναι συχνά πόλος έλξης για άτομα που σχετίζονται με το επάγγελμά τους. Ίσως για αυτό αποτελεί σημαντική δεξαμενή ταλέντων για συγκεκριμένους κλάδους και περιοχές ενδιαφέροντος.


Google+
Το Google+ δεν έχει ακόμη υιοθετηθεί ευρέως ως ένα κοινωνικό δίκτυο, αν και είναι πλέον αναγκαίο να συνδεθείτε στο Google+ για να χρησιμοποιήσετε πλατφόρμες, όπως το Gmail και το YouTube. Ως ένα κοινωνικό δίκτυο, το Google+ είναι μια πλατφόρμα για την προσέγγιση αυτών που έχουν την τάση να υιοθετούν άμεσα τις διαθέσιμες και ενδεχομένως όχι και τόσο διαδεδομένες τεχνολογίας. Θα πρέπει να το λάβετε υπόψη σας αν πρόκειται να επενδύσετε χρόνο και ανθρώπινους πόρους για να εντάξετε τη συγκεκριμένη πλατφόρμα στη στρατηγική των προσλήψεών σας.

Λόγοι για να… δικτυωθείτε
1. Σύνδεση με τους κατάλληλους υποψηφίους. Όσο μεγαλύτερο δίκτυο επαφών έχετε τόσο αυξάνετε τις πιθανότητες να βρείτε τους κατάλληλους υποψηφίους για μια θέση εργασίας. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να μάθετε περισσότερα για την προσωπικότητά του και να καταλάβετε αν θα μπορούσαν να ενταχθούν στην εταιρική κουλτούρα.

2. Ενίσχυση του employer branding. Παρά τη γενικότερη κρίση στην αγορά εργασίας και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, τα ταλέντα εξακολουθούν να είναι περιζήτητα. Για αυτό κάποιες φορές οι ταλαντούχοι υποψήφιοι είναι αυτοί που θα επιλέξουν τον εργοδότη. Καθώς εξετάζουν τις επιλογές τους θέλουν να γνωρίζουν για το εργασιακό περιβάλλον, την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, την εταιρική κουλτούρα κ.λπ. Με άλλα λόγια θέλουν αν αξιολογήσουν αν οι οργανισμός αποτελεί την καλύτερη επιλογή, αν επιθυμούν να εργαστούν σε αυτόν και μετά να καταθέσουν το βιογραφικό τους. Το «κλειδί» για ένα επιτυχημένο employer brand είναι να αναδείξετε την εταιρεία σας ως έναν οργανισμός στον οποίο οι άνθρωποι θέλουν να εργάζονται και μπορούν να επιτύχουν. Το social recruiting δίνει την ευκαιρία για γόνιμο διάλογο με τους υποψηφίους. Ακούστε τις απαντήσεις και τα σχόλιά τους και ενθαρρύνετε τους εργαζόμενους να μοιραστούν τις εμπειρίες τους από τον οργανισμό.

3. Δημιουργήστε recruiters. Η καλή «μαρτυρία» των εργαζομένων αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση για έναν οργανισμό και πόλο έλξης για τα «ταλέντα». Όμως μέχρι πρόσφατα οι εργοδότες δεν είχαν μεγάλες δυνατότητες να αυξήσουν τη διάδοση των θετικών σχολίων. Τα κοινωνικά δίκτυα το προσφέρουν αυτό σε συνδυασμό με το «πεδίο δόξης λαμπρό» που ανοίγεται για εξάπλωση των καλών νέων. Προσκαλέστε τους εργαζόμενους να αναδημοσιεύσουν μια θέση εργασίας που ανοίγεται στον οργανισμό, ζητήστε τους ανατροφοδότηση και φυσικά επιβραβεύστε τους για την έμπρακτη υποστήριξη. Για διευκόλυνσή τους στείλτε τους υψηλής ποιότητας περιεχόμενο που θα μπορούν να μοιραστούν με τις διαδικτυακές επαφές τους και κυρίως φροντίστε να είναι εύκολη η αναδημοσίευση αυτών.

4. Βελτιώστε την εμπειρία των υποψηφίων. Η εταιρεία σας μπορεί να διαθέτει το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. Αλλά αν η εμπειρία των υποψηφίων εργαζομένων δεν ανταποκρίνεται σε υψηλές απαιτήσεις ή αν η διαδικασία υποβολής της αίτησης για μια θέση εργασίας είναι πολύπλοκη διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε κάποια ταλέντα ή ακόμα και να πληγεί η εργοδοτική σας φήμη. Το social recruiting σας επιτρέπει να είστε σε επικοινωνία μαζί τους σε κάθε βήμα της διαδικασίας και διευκολύνει σημαντικά τους υποψήφιους.

5. Διευρύνετε την ποικιλομορφία του οργανισμού. Τα πλεονεκτήματα από την πρόσληψη ατόμων με διαφορετικά backgrounds, κουλτούρα και εμπειρία είναι ευρέως γνωστά. Προκειμένου για την καινοτομία που οδηγεί στην αύξηση των κερδών η ποικιλομορφία βοηθάει τις εταιρείες να παραμένουν ανταγωνιστικές. Με τα κοινωνικά δίκτυα έχετε μια θαυμάσια πρόσβαση σε διαφορετικούς ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο που μπορούν να φέρουν στους κόλπους του οργανισμού τη διαφορετικότητα που απαιτείται.

6. Μείωση των δαπανών πριν από την πρόσληψη. Το social recruiting αποτελεί μια αποτελεσματική από πλευρά κόστους πηγή ταλέντων. Σε αντίθεση με πιο «παραδοσιακούς» τρόπους που προβάλουν μαζικά μια αγγελία, μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένη στόχευση, ένα target group υποψηφίων.