Έχοντας ξεπεράσει πλέον τα 15 χρόνια λειτουργίας, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ εξακολουθεί να αναπτύσσεται, να καλλιεργεί την επιστημονική γνώση και να στελεχώνει αποτελεσματικά τα τμήματα ΔΑΔ της χώρας τόσο με entry-level όσο και με έμπειρα στελέχη, ικανά να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος.

  HR Professional: Το ΜΠΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού μετρά 16 χρόνια έως σήμερα. Ποια είναι η εξέλιξή του; Τι έρχεται να προσφέρει ως πρόγραμμα στην ελληνική αγορά;

Ιωάννης Νικολάου: Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δημιουργήθηκε το 2003 αποτελώντας τότε και παραμένοντας ακόμη, το μοναδικό μεταπτυχιακό στο αντικείμενό του στην Ελλάδα σε δημόσιο πανεπιστήμιο. Βαδίζοντας στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του συνεχίζει με την ίδια ή και παραπάνω διάθεση, όπως όταν ξεκίνησε από τους πρώτους διευθυντές κ.κ. Νάνσυ Παπαλεξανδρή και Δημήτρη Μπουραντά, οι οποίοι υπήρξαν πρωτεργάτες της ανάπτυξης του αντικειμένου στη χώρα μας, τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο στόχος μας αλλά και το όραμά μας είναι ξεκάθαρα. Να συμβάλλουμε, στον βαθμό που μας αναλογεί, στην ανάπτυξη του κλάδου της ΔΑΔ στην Ελλάδα, «προσφέροντας» κατάλληλα εκπαιδευμένους αποφοίτους, καλλιεργώντας με άλλες δράσεις, όπως συνέδρια, ημερίδες και έρευνες, την εκπαίδευση και έρευνα στη ΔΑΔ και βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

  HR P.: Ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που το διαφοροποιούν και τι έχει να κερδίσει κάποιος ολοκληρώνοντάς το;

Ι. Ν.: Είναι πολλά τα πλεονεκτήματα της εκπαίδευσης στη ΔΑΔ σε ένα Ίδρυμα του κύρους του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρώτα απ’ όλα, είναι το ιστορικό και «βαρύ» όνομα του πανεπιστημίου μας, η άριστη γνώση της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής, το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των διδασκόντων που γνωρίζουν πολύ καλά και από «μέσα» την ελληνική πραγματικότητα, το εξαιρετικό δίκτυο των αποφοίτων του που καλύπτουν ένα τεράστιο εύρος θέσεων κ.ά. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι τα μαθήματα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο ΟΠΑ πραγματοποιούνται σε ξεχωριστά, αυτόνομα και νεόχτιστα κτήρια, μένοντας «ανεπηρέαστα» από απεργίες, καταλήψεις, κ.ά. Όπως λένε και τα testimonials των αποφοίτων μας, πέραν των θεωρητικών γνώσεων, οι φοιτητές μας έρχονται πολύ κοντά με την αγορά εργασίας, γνωρίζουν τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στο αντικείμενο της ΔΑΔ, αναπτύσσονται προσωπικά και επαγγελματικά και γίνονται μέρος μιας μεγάλης κοινότητας αποφοίτων, έχοντας την αμέριστη υποστήριξη του προγράμματος και των διδασκόντων καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους αλλά και στη συνέχεια.

  HR P.: Ποια είναι τα success stories του προγράμματος;

Ι. Ν.: Ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών αναδεικνύεται και ξεχωρίζει τόσο από την πορεία των αποφοίτων και τις διακρίσεις του προγράμματος αλλά και από την επιστημονική και ακαδημαϊκή πορεία των διδασκόντων του. Έχουμε ήδη πάνω από 900 απόφοιτους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στελεχώνουν θέσεις ΔΑΔ σε διάφορα επίπεδα. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα επαγγελματικής αποκατάστασης των αποφοίτων του προγράμματος (2016), το 75% των αποφοίτων του προγράμματος πλήρους φοίτησης έχει βρει εργασία σε λιγότερο από 6 μήνες μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ενώ το 67% αυτών απάντησε ότι βρήκε απασχόληση σχετική με το αντικείμενο της ΔΑΔ. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (64,2%) δηλώνει ότι η επαγγελματική της πορεία ως σήμερα είχε πολύ μεγάλη σχέση με το αντικείμενο της ΔΑΔ, όπως και με τη σημερινή εργασία (66,2%). Συνεπώς, το 70% περίπου θεωρεί ότι το συγκεκριμένο ΜΠΣ βοήθησε πολύ ή πάρα πολύ στην επαγγελματική του πορεία, το 87% δηλώνει ότι είναι πολύ ευχαριστημένο από τις σπουδές του στο πρόγραμμα συνολικά, ενώ θα σύστηνε μετά βεβαιότητας το πρόγραμμα σε άλλους υποψήφιους σε ποσοστό 94%. Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι σε ένα ποσοστό άνω του 85% τα τελευταία 3 χρόνια, οι τελειόφοιτοι του προγράμματος πλήρους φοίτησης έχουν βρει σταθερή εργασία στον χώρο του HR πριν την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Ταυτόχρονα, το μεταπτυχιακό μας έχει λάβει σειρά διακρίσεων τα τελευταία χρόνια τόσο σε διεθνείς κατατάξεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων (π.χ. 11ο στη Δ. Ευρώπη το 2018, σύμφωνα με την Eduniversal), όσο και διεθνώς αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις (π.χ. EFQM 2008 & 2015), ενώ ήταν το πρώτο ελληνικό μεταπτυχιακό στη ΔΑΔ, το πρόγραμμα του οποίου πιστοποιήθηκε από το Society for Human Resources Management (SHRM). Τέλος, όλοι οι διδάσκοντες του προγράμματος έχουν εκτεταμένη επαγγελματική εμπειρία στη ΔΑΔ, έχοντας εμπλακεί σε πολυάριθμα HR projects και εκπαίδευση στελεχών, διατηρώντας πολύ στενές σχέσεις με την κοινότητα της ΔΑΔ στην Ελλάδα. Επίσης, παραμένουν πολύ ενεργοί στις ερευνητικές και ακαδημαϊκές τους δραστηριότητες, διεξάγοντας και δημοσιεύοντας τις έρευνές τους σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια και ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την έρευνα και επιστημονική εξέλιξη του κλάδου της ΔΑΔ, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

  HR P.: Υπό την αιγίδα του ΜΠΣ στη ΔΑΔ, διοργανώνετε διάφορες δράσεις. Σε τι αφορούν και τι προσφέρουν στους φοιτητές;

Ι. Ν.: Η αλήθεια είναι ότι οι ευκαιρίες των φοιτητών και αποφοίτων μας για συμμετοχή σε διάφορες δράσεις και δραστηριότητες του προγράμματος είναι αμέτρητες. Κάθε δυο χρόνια το μεταπτυχιακό διοργανώνει ένα μεγάλο, επιστημονικό συνέδριο με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από το εξωτερικό. Επίσης, κάθε δύο χρόνια (φέτος προγραμματίζεται στα μέσα Μαΐου) διοργανώνουμε τα HR_AUEB Business Days, μια σειρά εκδηλώσεων και ομιλιών όπου οι φοιτητές/απόφοιτοί μας έρχονται σε επαφή με διάφορες επιχειρήσεις και αντικείμενα, πέραν της ΔΑΔ, ώστε να καταλαβαίνουν τις απαραίτητες συνέργειες και συνεργασίες που πρέπει να γίνονται μέσα στους οργανισμούς. Κάθε χρόνο διοργανώνουμε μια εκδρομή σε διαφορετική χώρα του εξωτερικού, όπου επισκεπτόμαστε πανεπιστήμια και επιχειρήσεις για σειρά διαλέξεων, και μια εκδρομή/workshop στο εσωτερικό σε συνεργασία με επιχείρηση ή τον σύλλογο αποφοίτων μας, με στόχο την καλλιέργεια των διαπροσωπικών ικανοτήτων των φοιτητών μας. Επίσης, όλοι οι φοιτητές του προγράμματος πλήρους φοίτησης και όσοι από το πρόγραμμα μερικής φοίτησης επιθυμούν, συμμετέχουν σε οργανωμένο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης τρίμηνης διάρκειας. Για πάρα πολλούς από αυτούς του φοιτητές, αυτή η θέση αποτελεί το ξεκίνημα της επαγγελματικής τους καριέρας. Τέλος, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις σε τμήματα ΔΑΔ διάφορων οργανισμών, ενώ πάρα πολλά στελέχη ΔΑΔ έρχονται ως επισκέπτες εισηγητές στα διάφορα μαθήματα του προγράμματος. Η μάθηση πλέον δεν έρχεται μόνο μέσω της παραδοσιακής εκπαίδευσης, οπότε είναι πολύ σημαντικό για τους φοιτητές μας να έχουν όσο το δυνατό περισσότερες ευκαιρίες απόκτησης εμπειριών και μάθησης.

  HR P.: Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος του HR, σύμφωνα με την εμπειρία σας;

Ι. Ν.: Πλέον έχει γίνει κατανοητό στη χώρα μας ότι η επένδυση στο Ανθρώπινο Δυναμικό δεν πρέπει να λογίζεται ως «κέντρο κόστους», αλλά ως πραγματική επένδυση, όχι μόνο για την ανάπτυξη αλλά και για την επιβίωση της επιχείρησης. Για παράδειγμα, η δυσκολία εξεύρεσης νέων ταλαντούχων εργαζομένων, η σημασία της εργασιακής δέσμευσης αλλά και οι παραδοσιακές πρακτικές ΔΑΔ, όπως η κατάλληλη προσέλκυση, επιλογή και εκπαίδευση των εργαζομένων αποτελούν, ειδικά στο ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης, ιδιαιτέρως σημαντικά θέματα για την ελληνική ΔΑΔ. Επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, στον βαθμό που μπορούν και που τους αναλογεί, συνεισφέροντας στη μείωση της ανεργίας και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποφεύγοντας τον «εύκολο δρόμο» των μειώσεων ή χαμηλών μισθών και των απολύσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο ρόλος της ΔΑΔ δεν είναι απλά κρίσιμος αλλά απαραίτητος για τις ελληνικές επιχειρήσεις.


  HR P.: Πείτε μας περισσότερα για τις πολλαπλές πιστοποιήσεις αλλά και διακρίσεις που έχετε λάβει μέχρι σήμερα.

Ι. Ν.: Το μεταπτυχιακό μας συμμετείχε για δεύτερη φορά το 2015 στον διαγωνισμό αριστείας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EFQM (European Foundation for Quality Management) και κατέκτησε τη διάκριση Recognised for Excellence, 3 αστέρων. Η διάκριση έρχεται να προστεθεί στην προηγούμενη διάκριση EFQM-Committed to Excellence, που το Πρόγραμμα είχε λάβει το 2008, αποτελώντας το πρώτο πρόγραμμα ελληνικού εκπαιδευτικού ιδρύματος που έλαβε αυτή τη διάκριση. Το επίπεδο Recognised for Excellence, 3 αστέρων, απευθύνεται σε οργανισμούς που διαθέτουν πληθώρα εφαρμοσμένων συστημάτων διοίκησης. Αξιολογείται η αποτελεσματικότητα και η ωριμότητα ενός μεγάλου εύρους συστημάτων (π.χ. στρατηγική, εσωτερικοί-εξωτερικοί πελάτες, επιχειρησιακές λειτουργίες, συνεργάτες, προμηθευτές, οργανωτική δομή, δράσεις του προγράμματος, κ.ά.) ώστε να οδηγήσουν τον οργανισμό στην επίτευξη των στόχων του. Η διάκριση αυτή προσφέρει μια παγκοσμίου κύρους πιστοποίηση αποτελώντας μια εξαιρετικού επιπέδου διεθνή πιστοποίηση του προγράμματος. Τέλος, το 2016 το μεταπτυχιακό μας ήταν το πρώτο ελληνικό μεταπτυχιακό στη ΔΑΔ, το πρόγραμμα του οποίου πιστοποιήθηκε από το Society for Human Resources Management (SHRM), τον μεγαλύτερο επαγγελματικό φορέα στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού παγκοσμίως, και έλαβε την αναγνώριση ότι το περιεχόμενο του προγράμματος και των μαθημάτων που προσφέρει, είναι πλήρως εναρμονισμένο με τις οδηγίες του φορέα για την εκπαίδευση στη ΔΑΔ (SHRM’s HR Curriculum Guidebook and Templates). Τέλος, το πρόγραμμα έχει επανειλημμένως λάβει πολύ υψηλές θέσεις στις διεθνείς λίστες κατάταξης του οργανισμού Eduniversal, όπως αναφέρθηκε, όπου απόφοιτοι και επιχειρήσεις αξιολογούν την ποιότητα και το πρόγραμμα σπουδών του μεταπτυχιακού (7η θέση το 2012, 11ο το 2018).

«Η εμπειρία μου από το ΜΠΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο ΟΠΑ προέρχεται από τη φοίτησή μου σε αυτό καθώς και από την απασχόληση αρκετών αποφοίτων του προγράμματος τα τελευταία χρόνια στις ομάδες μας. Πρόκειται για ένα άρτια σχεδιασμένο πρόγραμμα το οποίο καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες στη ΔΑΔ, μέσα από τη θεωρητική κατάρτιση και απόκτηση πρακτικής εμπειρίας. Επιπρόσθετα, η διάθεση των εξαιρετικά καταρτισμένων καθηγητών να ενημερώνονται και να ενσωματώνουν τις σύγχρονες τάσεις, αποτελεί προστιθέμενη αξία. Η σύνδεση με την αγορά εργασίας είναι άμεση και η ποιότητα των αποφοίτων έχει ενδυναμώσει τα περισσότερα τμήματα ΔΑΔ μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων. Ένα πρόγραμμα που εστιάζει παράλληλα στην απόκτηση γνώσης σε όλες τις βασικές λειτουργίες μίας σύγχρονης ΔΑΔ και στην ανάπτυξη των απαραίτητων soft skills ενός νέου επαγγελματία. Διαθέτει επίσης έναν από τους πλέον ενεργούς συλλόγους αποφοίτων ο οποίος φροντίζει για τη συνεχή διασύνδεση και ανταλλαγή εμπειριών των μελών του».

  Βασαλάκης Δημήτρης, HR Business Partner/Manager, Intrasoft International, Απόφοιτος του προγράμματος πλήρους φοίτησης, 2004-2005

«Αισθάνομαι πολύ τυχερή που έλαβα μέρος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ, γιατί με βοήθησε να εξελιχθώ επαγγελματικά και να διευρύνω τους ορίζοντές μου. Παρόλο που ήδη εργαζόμουν full time στο HR κομμάτι, οι γνώσεις που αποκόμισα μέσα από τις διαφορετικές ενότητες μου έδωσαν μια πιο ολοκληρωμένη οπτική. Πολύ καλός συνδυασμός ακαδημαϊκής μόρφωσης με πρακτικά παραδείγματα και ενδιαφέρον networking».

  Γιωνά Γιώτα, HR Ρegional Μanager, Zara UK, Απόφοιτη του προγράμματος μερικής φοίτησης, 2010-2012

«Στο HR βρέθηκα κατά τύχη καθώς με την ολοκλήρωση του πτυχίου μου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων γνώριζα τι δεν ήθελα να κάνω επαγγελματικά, αλλά δεν ήμουν σίγουρη με τι ήθελα να ασχοληθώ. Ξεκίνησα ως βοηθός Ανθρώπινου Δυναμικού σε πολυεθνική εταιρεία και σύντομα βρέθηκα να χειρίζομαι διαδικασίες πρόσληψης και onboarding, εκπαίδευσης, αξιολόγησης απόδοσης κ.ά. Ο κόσμος που ανοίχτηκε μπροστά μου ήταν μαγικός, όμως χρειαζόμουν τεχνικές γνώσεις για να υποστηρίξω τον εαυτό μου επαγγελματικά. Το πρόγραμμα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (μερικής φοίτησης) από το ΟΠΑ ήταν για εμένα η καλύτερη επιλογή και επένδυση για να χτίσω τις θεωρητικές γνώσεις όσων βίωνα καθημερινά και είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη που συγκαταλέγομαι στη λίστα των αποφοίτων. Το πρόγραμμα μου έδωσε θεωρητικές βάσεις μέσα από πρακτική προσέγγιση, πρόσβαση σε στελέχη της αγοράς και εξειδικευμένους εισηγητές, καλύπτοντας όλες τις πτυχές της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Ταυτόχρονα, παρέμεινε προσανατολισμένο στο business και τον τρόπο που η ΔΑΔ προσθέτει αξία στις επιχειρήσεις με τη σωστή αξιοποίηση των ταλέντων και τις κατάλληλες αποφάσεις για τους ανθρώπους, τις ομάδες και τον τρόπο λειτουργίας. Ακόμα και σήμερα, πολλές φορές επιστρέφω νοητικά σε ό,τι διδαχτήκαμε στα βιβλία και στις σημειώσεις μου, κάθε φορά που προετοιμάζω ένα πρόγραμμα αλλαγής, υποστηρίζω ομάδες ή κάνω coaching σε leaders».

  Διαμαντή Χριστιάνα , HR Director, General Mills European Emerging Markets, Απόφοιτη του προγράμματος μερικής φοίτησης, 2003-2005

«Είχα την τύχη να είμαι από τους πρώτους που ολοκλήρωσαν το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό και θεωρώ ότι συνολικά ήταν μια πολύ θετική εμπειρία, που με βοήθησε αρκετά στην επαγγελματική μου πορεία. Η φιλοσοφία του σχεδιασμού του προγράμματος σπουδών είναι να βοηθήσει τον φοιτητή να αντιληφθεί τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, καθώς τα προσφερόμενα μαθήματα καλύπτουν όλες τις πτυχές της εμπειρίας του εργαζόμενου σε μια επιχείρηση (εκπαίδευση, αμοιβές, επιλογή κ.ά.) , αναδεικνύοντας παράλληλα τη σημασία και τον ρόλο τους στην υλοποίηση της Επιχειρησιακής Στρατηγικής. Παράλληλα, αυτό που κατά την άποψή μου διαφοροποιεί θετικά το πρόγραμμα σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι ότι δεν περιορίζεται στα θέματα που σχετίζονται μόνο με την Οργανωσιακή Ψυχολογία αλλά είναι πιο business oriented. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ο φοιτητής και μετέπειτα επαγγελματίας του HR, έχοντας γνώση των βασικών αρχών λειτουργίας της επιχείρησης, να μπορεί να παρακολουθεί και να συμμετέχει στις στρατηγικές αποφάσεις που λαμβάνονται και να είναι πιο αποτελεσματικός στις παρεμβάσεις που αφορούν στον ρόλο του. Επίσης, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, μου δόθηκε η δυνατότητα να δημιουργήσω ένα δίκτυο από αξιόλογους συναδέλφους του χώρου, με τους οποίους διατηρούμε επαφή και ανταλλάσσουμε απόψεις και τις εμπειρίες μας στον χειρισμό της πληθώρας των θεμάτων που μπορεί να προκύπτουν καθημερινά. Επιπλέον, στη δική μου περίπτωση – κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου εργαζόμουν ήδη σε Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού – η εμβάθυνση στα διάφορα εργαλεία, τις νέες τάσεις και τις μεθοδολογίες του HR, με βοήθησε να εμπλουτίσω τις προτάσεις μου προς τη Διοίκηση και να συμβάλλω στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του τμήματος. Τέλος, στα θετικά του προγράμματος θεωρώ ότι είναι το γεγονός ότι σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιείται με πολύ ποιοτικά κριτήρια από το προσωπικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ως γνωστόν είναι πανεπιστημιακό ίδρυμα εγνωσμένης αξίας και αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό προσδίδοντας έτσι ιδιαίτερο κύρος στον τίτλο σπουδών».

  Μάρκου Κωνσταντίνος, Organizational Development Director, ΑΒ Βασιλόπουλος, Απόφοιτος του προγράμματος μερικής φοίτησης, 2003-2005

«Πάνε σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που υπερήφανα εκφώνησα στο αμφιθέατρο της πτέρυγας Αντωνιάδου τον όρκο και ακόμα και τώρα όταν περνάω από την Πατησίων στο ύψος του αγαπημένου μου ΟΠΑ, ένα χαμόγελο σχηματίζεται στα χείλη μου. Ο χρόνος σε κάνει να εξωραΐζεις το παρελθόν. Για εμένα που έτσι κι αλλιώς οι αναμνήσεις είναι όμορφες, ο χρόνος που περνάει τις κάνει ακόμα ομορφότερες, οπότε θεωρώ ότι δεν έχει νόημα να γράψω για εκείνες τις αναμνήσεις. Δεν θα γράψω λοιπόν για την ποιότητα των διδασκόντων, για το άρτιο πρόγραμμα σπουδών, για τις απαιτητικές παρουσιάσεις των εργασιών, για τα πάρτι και τον φιλικό και επαγγελματικό κύκλο που δημιούργησα. Θα γράψω ωστόσο για το «after sales» του προγράμματος. Στα δέκα χρόνια καριέρας που ακολούθησαν από την αποφοίτησή μου, όποτε χρειάστηκα βοήθεια, οι άνθρωποι του προγράμματος ήταν εκεί για εμένα. Ήταν εκεί για να συμβουλευθώ την επιστημονική τους προσέγγιση σε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού, για να μου προτείνουν εναλλακτικούς τρόπους προσέγγισης των προκλήσεων της δουλειάς μου, για να ζητήσω ακόμα και την προσωπική τους γνώμη για τα μελλοντικά επαγγελματικά μου βήματα. Ήταν και είναι πάντα εκεί, ως εμπνευσμένοι δάσκαλοι και μέντορες, ως συνεργάτες στην επαγγελματική μου καριέρα και ως φίλοι στην προσωπική μου ζωή. Προσωπικά, αυτό το χαρακτηριστικό θεωρώ ότι διαφοροποιεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα προγράμματα σπουδών, τις εγκαταστάσεις, τις παρουσιάσεις θα τα βρεις σε πολλά προγράμματα. Όλα αυτά όμως θα κρατήσουν ένα-δύο χρόνια και θα τελειώσουν μαζί με την ορκωμοσία. Η οικογένεια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ωστόσο, θα κρατήσει για πάντα».

  Νάνης Ιωάννης, HR Manager, Motodynamics, Απόφοιτος του προγράμματος πλήρους φοίτησης, 2007-2008