Το ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδυάζει άρτια την επιστημονική γνώση και την πρακτική εμπειρία. Με 20 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά και περισσότερους από 1.800 απόφοιτους, πρωτοστατεί στις εξελίξεις του χώρου και συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η σύγχρονη εποχή, μετά την πανδημία του Covid-19, αναδεικνύει με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη στον τομέα της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ). Η σταδιοδρομία στο HR απαιτεί, προπάντων, την κατανόηση του κρίσιμου ρόλου του ανθρώπινου παράγοντα στις επιχειρήσεις, επιστημονική γνώση, δεξιότητες και αφοσίωση στο όραμα της βελτίωσης των εργασιακών χώρων. Η Μαρία Βακόλα, Καθηγήτρια στη ΔΑΔ και την Οργανωσιακή Συμπεριφορά και Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη ΔΑΔ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μας μιλάει για την πορεία του προγράμματος από το 2003 έως σήμερα και πώς έχει προσαρμοστεί στις νεότερες τάσεις του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στο HR γιορτάζει φέτος τα 20 χρόνια λειτουργίας του! Μπορείτε να μας διηγηθείτε πώς έχει εξελιχθεί από την ίδρυσή του έως σήμερα και ποια ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία του;

Μαρία Βακόλα: Το ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτέλεσε το πρώτο και μέχρι πρόσφατα, το μόνο μεταπτυχιακό στη χώρα σε δημόσιο πανεπιστήμιο στο επιστημονικό πεδίο που «θεραπεύει» και το μόνο με τόσες πολλές διακρίσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το Πρόγραμμα δημιουργήθηκε από την άριστη συνεργασία μεταξύ των τμημάτων Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2000. Το πρόγραμμα ξεκίνησε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε εξειδίκευση στις λειτουργίες της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και συνεχίζει δυναμικά να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις των επιχειρήσεων και στην ανάγκη για επαγγελματική και επιστημονική ανάπτυξη των στελεχών.

Τόσο οι ιδρυτές διευθυντές του, η ομότιμη καθηγήτρια κ. Νάνσυ Παπαλεξανδρή και ο καθηγητής κ. Δημήτρης Μπουραντάς, όσο και ο καθηγητής κ. Γιάννης Νικολάου, που το διηύθυνε από το 2016, όσο και εγώ προσωπικά που το ανέλαβα από το 2022, είμαστε δεσμευμένοι σε ένα κοινό όραμα: Να αναπτύξουμε στελέχη διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού με άρτια επιστημονική γνώση και υψηλού επιπέδου δεξιότητες, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική και κοινωνική ευημερία. Είμαστε υπερήφανοι για τους 1.800 απόφοιτούς μας και για τα 20 χρόνια λειτουργίας μας. Είμαστε υπερήφανοι για την πορεία και την εξέλιξη των αποφοίτων μας συχνά στις υψηλότερες θέσεις των τμημάτων της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Το πρόγραμμά μας συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του και ευθυγραμμίζεται με τις τελευταίες εξελίξεις και ανάγκες του κλάδου και των επιχειρήσεων.

Ποιες είναι οι βασικές αξίες και αρχές που καθοδηγούν την επιστημονική ομάδα πίσω από το πρόγραμμα;

Πίσω από κάθε επιτυχημένη πορεία με διακρίσεις, βραβεία και υψηλή ζήτηση, κρύβεται συνήθως μία δυνατή ομάδα. Το μεταπτυχιακό αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Είμαστε μία ομάδα που αποτελείται τόσο από καθηγητές και καθηγήτριες, όσο και από διοικητικό προσωπικό, με ισχυρή ταύτιση με τις αρχές και τις αξίες του προγράμματος. Το καθηγητικό προσωπικό έχει να επιδείξει υψηλού επιπέδου ερευνητικό και επιστημονικό έργο και με πολλές σημαντικές συνεργασίες τόσο με τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το διοικητικό μας προσωπικό έχει μακρά εμπειρία στις διαδικασίες και στην υποστήριξη των φοιτητών και φοιτητριών μας σε ένα Πανεπιστήμιο με μεγάλη παράδοση, εμπειρία και επιτυχίες στις επιστήμες της διοίκησης των επιχειρήσεων.

Καθοδηγούμαστε από την αριστεία με προσήλωση στην υψηλή ποιότητα στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας, καθώς και από τις αρχές της ακεραιότητας, της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της δεοντολογίας και του διαλόγου. Πρόκειται για ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα που θέλει να ανανεώνεται συνεχώς ανταποκρινόμενο στις διεθνείς εξελίξεις και εντάσσει στο πρόγραμμά του τόσο τη θεωρητική γνώση όσο και τις πρακτικές εφαρμογές και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων. Η ένταξη των ερευνητικών αποτελεσμάτων υψηλής σημασίας, καθώς επίσης και των βέλτιστων πρακτικών εφαρμογών συνεισφέρει σε ένα υψηλού επιπέδου πρόγραμμα σπουδών που συνεχώς εξελίσσεται δυναμικά. Το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια με πολλές διεθνείς συνεργασίες και σε στενή σχέση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Ημερίδες, συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, επισκέψεις σε εταιρείες, συνέδρια, προσκεκλημένοι ομιλητές και ομιλήτριες, πρακτική άσκηση κ.ά. Για παράδειγμα, θα ήθελα να αναφέρω την πρόσφατη υπογραφή μνημονίου με το Πανεπιστήμιο της Κύπρου και την ανάπτυξη της συνεργασίας για κοινό μάθημα με το University of Pennsylvania της Αμερικής. Η διασφάλιση της ποιότητας του προγράμματος και η δέσμευσή μας στην παραγωγή και την αξιοποίηση της έρευνας συμβάλλουν στην καινοτομία και στην οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Πώς διαμορφώνεται η σχέση μεταξύ του Μεταπτυχιακού και της αγοράς εργασίας, και ποιο ρόλο διαδραματίζει στην προετοιμασία των σπουδαστών για αυτήν;

Το πρόγραμμα έχει διαμορφώσει στενές και ουσιαστικές συνεργασίες με την αγορά εργασίας. Σε επίπεδο στρατηγικής, η συμβουλευτική επιτροπή του προγράμματος αποτελείται από καταξιωμένα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου που συμβάλουν καθοριστικά στο πρόγραμμα σπουδών, στη φιλοσοφία και στις δράσεις του προγράμματος. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται συνεχώς και εντάσσει στους κόλπους του διδάσκοντες και διδάσκουσες με ακαδημαϊκά προσόντα και πρακτική εμπειρία στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Πολλές εκδηλώσεις και δράσεις του προγράμματος γίνονται σε στενή συνεργασία με τμήματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα επισκέψεων σε εταιρείες βοηθά τους φοιτητές/ριές μας να έρθουν σε άμεση επαφή με πρακτικές διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και να γνωρίσουν από κοντά διαφορετικά εργασιακά περιβάλλοντα. Η αμειβόμενη πρακτική άσκηση στην οποία συμμετέχουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του προγράμματος πλήρους φοίτησης οδηγεί στην απόκτηση πολύτιμης εργασιακής εμπειρίας και τις περισσότερες φορές μετατρέπεται σε πρόσληψη.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα σχετικά με τη δομή και την οργάνωση του προγράμματος;

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και προκλήσεις, το ΠΜΣ Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

 1. Στην προσφορά μαθημάτων που συνδυάζουν εκτός από την γνώση και τις απαραίτητες δεξιότητες.
 2. Στην ισορροπία μεταξύ θεωρητικού υποβάθρου και επαγγελματικής εξειδίκευσης και κατάρτισης.
 3. Στους διδάσκοντες που διαθέτουν επιστημονική και ακαδημαϊκή εμπειρία αλλά και ουσιαστική εμπειρία από την πράξη.
 4. Στους φοιτητές/ριες που επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια ποιότητας σπουδών, ικανοτήτων ‘η/και εργασιακής εμπειρίας, μέσα από ένα μεγάλο αριθμό κατάλληλων υποψηφίων.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι:

 • Να αναπτύξει το εννοιολογικό και θεωρητικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων, ώστε να ανταποκρίνονται με επιτυχία στους διοικητικούς αλλά και στους στρατηγικούς – αναπτυξιακούς ρόλους της ΔΑΔ.
 • Να εφοδιάσει τους συμμετέχοντες με θεμελιώδεις μεθοδολογίες και εργαλεία που είναι χρήσιμα για να αντιμετωπίζουν τα πολύπλοκα ζητήματα της ΔΑΔ και να αξιολογούν τις εκάστοτε τάσεις ή σύγχρονες προσεγγίσεις τόσο σε επιστημονικό και ερευνητικό όσο και σε επαγγελματικό πεδίο.
 • Να αναπτύξει τις ειδικευμένες ικανότητες χειρισμού των λειτουργιών και των συστημάτων της ΔΑΔ (προσλήψεις, αμοιβές, αξιολόγηση, εκπαίδευση, ανάπτυξη, αντιμετώπιση αλλαγών, κ.λπ.).
 • Να αναπτύξει τις ηγετικές ικανότητες των συμμετεχόντων.
 • Να αναπτύξει ικανότητες αντίληψης του εξωτερικού περιβάλλοντος που είναι απαραίτητες για τη στρατηγική εναρμόνιση της ΔΑΔ με τη συνολική οργανωσιακή και διοικητική ανάπτυξη της επιχείρησης – οργανισμού.

Παράλληλα, το περιεχόμενο του προγράμματος περιλαμβάνει:

 • Μαθήματα υπόβαθρου που είναι απαραίτητα για την κατανόηση του επιχειρηματικού πλαισίου μέσα στο οποίο ασκείται η ΔΑΔ (Στρατηγική και Διεθνής ΔΑΔ, Εργασιακό Δίκαιο, Οργανωσιακή Ψυχολογία &Συμπεριφορά κ.ά.).
 • Μαθήματα που καλύπτουν τις βασικές λειτουργίες της ΔΑΔ (Προγραμματισμός Ανθρώπινου Δυναμικού & Διαχείριση Ταλέντων, Προσέλκυση και Επιλογή, Διοίκηση Αμοιβών και Παροχών, Εκπαίδευση & Ανάπτυξη, Διοίκηση & Αξιολόγηση της Απόδοσης, Εργασιακές Σχέσεις, Πληροφοριακά Συστήματα ΔΑΔ κ.ά.).
 • Μαθήματα που έρχονται να ενισχύσουν τους στρατηγικούς-αναπτυξιακούς ρόλους της ΔΑΔ (Διοίκηση Αλλαγών, HR Metrics και Analytics, Διαπραγματεύσεις, Εσωτερική Επικοινωνία & Διαχείριση Κρίσεων, Επιχειρησιακή Ηθική & Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη κ.ά.).

Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας τις διακρίσεις ή/και επιτεύγματα που έχει επιτύχει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στα 20 χρόνια λειτουργίας του και τα οποία σας γεμίζουν περηφάνια.

Το μεταπτυχιακό της Διοίκησης Ανθρώπινου δυναμικού συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη εξειδικευμένων στελεχών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού που με τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις τους συνεισφέρουν στην ευημερία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Αυτό είναι το μεγαλύτερό μας επίτευγμα. Η προσπάθειά μας αυτή έχει αναγνωρισθεί με τον καλύτερο τρόπο τόσο από όλους τους φορείς αξιολόγησης (κατακτήσαμε την 8η θέση στην Ευρώπη) όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο που προσλαμβάνει συνεχώς αποφοίτους μας (9 στους 10 βρίσκουν εργασία μέσα σε τρεις μήνες από την αποφοίτησή τους). Η καλύτερη αναγνώριση του έργου μας, όμως, έρχεται από τους 1.800 αποφοίτους μας οι οποίοι/ες υποστηρίζουν το πρόγραμμα συνεχώς και συμμετέχουν σε ένα τρομερά δυναμικό σύλλογο αποφοίτων. Είμαστε όλοι και όλες πολύ περήφανοι για τους αποφοίτους μας οι οποίοι αποτελούν και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα. Με αυτό τον τρόπο, βλέπουμε να εξελίσσεται η επιστήμη της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού και να βελτιώνονται συνεχώς οι πρακτικές της αλλά και οι προοπτικές του κλάδου ευρύτερα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η συμβουλή που θα δίνατε στα στελέχη του χώρου HR, αλλά και σε όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μία καριέρα στον εν λόγω τομέα;

Η μετά Covid εποχή αναδεικνύει ακόμα περισσότερο την ανάγκη για εξειδικευμένα στελέχη στη ΔΑΔ, ικανά όχι μόνο να καθορίσουν τις βασικές λειτουργίες της, όπως η προσέλκυση και η επιλογή, η εκπαίδευση και η ανάπτυξη, αλλά να διαμορφώσουν τις στρατηγικές και τις πολιτικές για έναν εργασιακό χώρο με προτεραιότητες την ψυχική και σωματική υγεία, την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, την ισότητα των ευκαιριών, την συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την τεχνολογία του αύριο. Μία καριέρα στο HR χρειάζεται πρώτα από όλα κατανόηση του σημαντικού ρόλου του ανθρώπινου παράγοντα στις επιχειρήσεις, επιστημονική γνώση, δεξιότητες και δέσμευση στο όραμα του να κάνουμε τους εργασιακούς μας χώρους καλύτερους. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως το ΠΜΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού δεν είναι απλώς ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ολοκληρώνεται μέσα από ένα κύκλο ακαδημαϊκών μαθημάτων. Είναι μία μεγάλη κοινότητα φοιτητών/ριών, αποφοίτων, επιστημόνων, ερευνητών, στελεχών που διαθέτει την επιστημονική γνώση, την εμπειρία και τις δεξιότητες έτσι ώστε να πρωτοστατεί στις εξελίξεις του κλάδου και να διαμορφώνει το μέλλον του.

Ομότιμη Καθηγήτρια
Νάνσυ Παπαλεξανδρή

Η νέα εικοσαετία βρίσκει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του ΟΠΑ. πανέτοιμο να συνεχίσει το έργο του και να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες στους σπουδαστές του ανάλογες με τις εξελίξεις και τις επιταγές των επιχειρήσεων και του  κοινωνικού συνόλου. Καλή Επιτυχία με πολλές σημαντικές διακρίσεις!

Καθηγητής
Δημήτρης Μπουραντάς

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, που ιδρύθηκε πριν από είκοσι χρόνια, έχει διαγράψει μία σημαντική πορεία και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη των επαγγελματιών της Διοίκησης Ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα μας. Με επιστημονική γνώση υψηλού επιπέδου αλλά και με τις κατάλληλες δεξιότητες, οι απόφοιτοί του προγράμματος διαγράφουν εξαιρετική πορεία διαμορφώνοντας τον κλάδο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού. Εύχομαι να έχει πάντα επιτυχίες!

Καθηγητής
Γιάννης Νικολάου

20HRόνια Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών! 20HRόνια που αντανακλούν τη συνεχή δέσμευσή μας στην ακαδημαϊκή αριστεία και την παροχή υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και έρευνας στο αντικείμενο της ΔΑΔ στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο δεκαετιών, οι φοιτητές μας έχουν αποκομίσει βαθιές και εξειδικευμένες γνώσεις, ετοιμάζοντάς τους με επάρκεια για τις προκλήσεις του επαγγελματικού τους μέλλοντος. Εύχομαι το πρόγραμμά μας να συνεχίσει να ανθίζει, προσφέροντας καινοτόμες ευκαιρίες και επιτυχημένες εκπαιδευτικές εμπειρίες. Συγχαρητήρια σε όλους τους ακαδημαϊκούς, το προσωπικό και, φυσικά, τους φοιτητές και αποφοίτους μας που συνέβαλαν σε αυτήν την επιτυχία. Ευελπιστούμε σε πολλά ακόμη χρόνια ακαδημαϊκής αριστείας και επιτυχίας!