Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα μια απόφασή μας να είναι λανθασμένη; Πώς προκύπτουν οι κρίσεις, οι επιλογές και τα συμπεράσματά μας; Σε τι βαθμό μπορούμε να εμπιστευτούμε τελικά τον νου μας;
Η «σκέψη αργή και γρήγορη» του Kahneman, είναι από εκείνα τα βιβλία που έχουν τη δυναμική να σου αλλάξουν τη ζωή. Ακόμη και αν ως επαγγελματίες HR, έχετε ήδη μελετήσει σε βάθος ζητήματα οργανωσιακής συμπεριφοράς, διαβάζοντας το βιβλίο, θα προβληματιστείτε ιδιαίτερα σχετικά με τον τρόπο που σκέφτεστε και αποφασίζετε.
Θεωρούμε ότι λαμβάνουμε ώριμες, και συνειδητές αποφάσεις, που έχουν μεγάλες πιθανότητες να είναι ορθές ως προϊόντα αναλυτικής σκέψης. Στην πραγματικότητα, έχουμε συχνά συντροφιά έναν «ράθυμο» νου, γεμάτο παγίδες συστηματικών σφαλμάτων και προκαταλήψεων που οδηγούν συχνά σε λάθος κρίσεις και επιλογές.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Kahneman μελετά τον ανθρώπινο τρόπο σκέψης, ο οποίος συνηθίζει να χρησιμοποιεί απλουστευμένους εμπειρικούς κανόνες, ώστε να αντιμετωπίσει δύσκολα ερωτήματα. Η έρευνα, τα πειράματα και ο τρόπος που εξιστορεί ο ίδιος τις εξελίξεις της γνωστικής και κοινωνικής ψυχολογίας, μπορεί να σάς φανούν εξαιρετικά ενδιαφέροντα. Αν οι συνήθεις ανησυχίες σας, αφορούν θέματα αντικειμενικότητας σε ζητήματα στελέχωσης, αξιολόγησης ή συστημάτων αμοιβών, εργασιακής δέσμευσης, ίσων ευκαιριών απασχόλησης και θετικών εργασιακών σχέσεων, το «σκέψη, αργή και γρήγορη» αξίζει σίγουρα να διαβαστεί.
Ίσως δεν είναι το πιο ελαφρύ ανάγνωσμα που θα απολαύσετε στην ξαπλώστρα σας το καλοκαίρι, αλλά ούτε και ένα βαρύ επιστημονικό σύγγραμμα που μπορεί να σας κουράσει. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεστε για όλες εκείνες, τις γεμάτες διανοητικές παγίδες, αποφάσεις στην καθημερινότητά σας.