Στη συνέντευξή μας με την Ειρήνη Νικάνδρου, Πρόεδρο των Internal Communication & Employee Engagement Awards της Boussias Events, μιλήσαμε για το έργο «Compassionate Workplaces» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη σημασία της ομαδικής ανθεκτικότητας και φυσικά, τη σπουδαιότητα της εσωτερικής επικοινωνίας στους οργανισμούς.

Η Ειρήνη Νικάνδρου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργασίες της έχουν παρουσιασθεί σε διεθνή ακαδημαϊκά συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει τιμηθεί με το Αριστείο Διδασκαλίας του ΟΠΑ και έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου. Η ίδια έχει επίσης σημαντική εμπειρία σε επιχειρήσεις, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και εκπαίδευση σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού.

Παράλληλα, η Ε. Νικάνδρου είναι η Πρόεδρος των νέων βραβείων Internal Communication & Employee Engagement Awards από τη Boussias Events. Στο πλαίσιο αυτό, μας μίλησε για το νέο Project που έχει αναλάβει το Πανεπιστήμιο με τίτλο «Eu-CoWork: Developing Compassionate Workplaces in Europe for the digital and green work environment to protect employees’ mental and physical health and wellbeing», σε μία περίοδο που οργανισμοί και εργαζόμενοι θέτουν σε προτεραιότητα την ψυχική και σωματική υγεία. Μας εξηγεί επίσης πώς συνδέονται τα θέματα ομαδικής μάθησης και ανθεκτικότητας και στέλνει το δικό της μήνυμα προς όλους τους οργανισμούς που έχουν την εσωτερική επικοινωνία ως αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής τους.

HR Professional: Εκτός από Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των Internal Communication & Employee Engagement Awards, είστε η επιστημονικά υπεύθυνη για το Ευρωπαϊκό Project Horizon «Developing Compassionate Workplaces». Μπορείτε να μας εξηγήσετε τη σημασία του, σε τι αφορά και πώς επηρεάζει τις επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Ειρήνη Νικάνδρου: Πραγματικά, είμαι πολύ ενθουσιασμένη για το νέο αυτό έργο που ξεκινάει. Εκτός από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετέχουν άλλα τέσσερα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια από Βέλγιο, Σουηδία, Αυστρία και Αγγλία και τρεις Ευρωπαϊκοί φορείς Υγείας και Ασφάλειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, το 25% του ενεργού πληθυσμού στην Ευρώπη αναφέρει ότι πάσχει από χρόνια ασθένεια ή έχει μακροχρόνια προβλήματα υγείας. Ένα σημαντικό μέρος αυτού του πληθυσμού επιλέγει να συνεχίσει να συμμετέχει στην επαγγελματική ζωή, παρά τα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Επιπρόσθετα, δεν είναι μόνο το άτομο που νοσεί, αλλά και το άτομο που φροντίζει ανθρώπους με σοβαρές παθήσεις στην οικογένεια. Ένας εργοδότης, μία εταιρεία, ένας προϊστάμενος και συνάδελφοι με κατανόηση και στήριξη μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην ευημερία και την ανθεκτικότητα του ατόμου. Σε αντίθεση, η έλλειψη στήριξης έχει σημαντικές επιπτώσεις στη φυσική, συναισθηματική, νοητική ευημερία, σε απουσίες και εν γένει στην παραγωγικότητα στον εργασιακό χώρο. Η θέσπιση πολιτικών, εργαλείων, παρεμβάσεων που προσφέρουν στήριξη στον τομέα αυτό δημιουργεί την πεποίθηση και την κουλτούρα σε όλα τα άτομα στον οργανισμό ότι η εταιρεία νοιάζεται και φροντίζει τους ανθρώπους της και αυτό έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία και ευημερία των ατόμων, των ομάδων και των οργανισμών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε χρηματοδότηση έργα της ΕΕ, ενδεικτικό της σημασίας που αρχίζει να δίνεται σε αυτόν τον τομέα.

Αναφορικά με τη χώρα μας, σε τι στάδιο βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με την προώθηση ενός συναισθηματικά υγιούς περιβάλλοντος εργασίας;

Η αλήθεια είναι ότι τα θέματα συναισθηματικής και ψυχικής υγείας παραμένουν συχνά ταμπού στον εργασιακό χώρο. Η Ελλάδα, μεταξύ των κρατών-μελών, έχει το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που αναλαμβάνουν τη φροντίδα των συγγενών τουςπου έχουν ανάγκη και οι γυναίκες τείνουν να επιβαρύνονται περισσότερο. Επίσης, άρθρο -που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες- στο Harvard Business Review αναφέρει ότι μία από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι εταιρείες για το 2024 είναι τα benefits για τους caregivers. Όταν αναλάβαμε το έργο, πιστεύαμε ότι θα είχαμε δυσκολία στο να προσεγγίσουμε εταιρείες στην Ελλάδα που θέλουν να συμμετέχουν στο εν λόγω Project. Ωστόσο, όσο συζητάμε, τόσο βλέπουμε το ενδιαφέρον να αυξάνεται. Φαίνεται ότι οι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν γι’ αυτά τα θέματα που αποτελούν αναπόσπαστες πτυχές στην καθημερινή ζωή τους. Άνθρωποι μας πλησιάζουν και θέλουν να μοιραστούν εμπειρίες. Κάποιες εταιρείες φαίνεται να παρέχουν στήριξη, χωρίς, όμως, να είναι κάτι πιο συγκεκριμένο. Εξατομικευμένες προσεγγίσεις είναι το κλειδί και εμείς αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε, Να διερευνήσουμε μαζί με τους οργανισμούς και να συν-δημιουργήσουμε τα εργαλεία και τις πολιτικές που ταιριάζουν στη δική τους ανάγκη και φιλοσοφία.

Παράλληλα, θα ήθελα να σας ρωτήσω γιατί πιστεύετε ότι οι σύγχρονοι οργανισμοί οφείλουν να επενδύουν στο Team Learning & Team Resilience; Τι δείχνει η εμπειρία σας;

Αυτή τη στιγμή, αγγίζετε μία άλλη ευαίσθητη, δική μου πτυχή. Πιστεύω στη μάθηση μέσα στην ομάδα και την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας της ομάδας, πράγματα που είναι αλληλένδετα. Η πανδημία μάς έδειξε και ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη να συνδεόμαστε και να μαθαίνουμε μαζί με τους άλλους. Οι γρήγορες αλλαγές, οι απότομες κρίσεις, η πολυπλοκότητα των θεμάτων απαιτούν νέες προσεγγίσεις, δημιουργικές λύσεις και συγκρούσεις, μοίρασμα γνώσεων και πληροφοριών και αυτά όλα είναι στον πυρήνα της ομαδικής μάθησης και την ανθεκτικότητας. Η εμπειρία μου μέσα από το team coaching αλλά και μέσα από τις ομάδες με τους φοιτητές μου, δείχνει πόσο η ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων οδηγεί σε δέσμευση και καλύτερα αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τον χώρο εργασίας που φέρνει μαζί του το 2024;

Πιστεύω ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε στον εργασιακό χώρο τα τελευταία χρόνια θα συνεχίσουν να μας απασχολούν. Θέματα Diversity, Equality & Inclusion (DEI) σε όλες τις εκφάνσεις τους, τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, θέματα ικανοτήτων και προσέλκυσης ταλέντων, όλα παίζουν πολύ σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο. Ωστόσο, πιστεύω ότι θέματα εργασιακής δέσμευσης και εργασιακής ευημερίας και υγείας είναι αυτά που θα μας απασχολήσουν περισσότερο και θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο. Οι αυξημένες υποχρεώσεις και συγκρούσεις -μέσα και έξω από τον εργασιακό χώρο- δημιουργούν επιπρόσθετες πιέσεις σε όλα τα επίπεδα και οι εταιρείες θα κληθούν να λάβουν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση και επίλυση προβλημάτων που απασχολούν το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, ποιο είναι το κύριο μήνυμά σας προς τις εταιρείες και τα HR στελέχη που θα συμμετέχουν στα Internal Communication & Employee Engagement Awards; Πώς μπορούν να επωφεληθούν από αυτήν την εμπειρία;

Eίναι τιμή μου να προεδρεύω στον νέο αυτό θεσμό που έρχεται να δώσει αξία στον τρόπο που οι εταιρείες επικοινωνούν με τους ανθρώπους τους. Η εσωτερική επικοινωνία βρίσκεται στην καρδιά των οργανισμών. Η πληροφορία που διαχέεται εσωτερικά είναι το οξυγόνο που χρειάζονται οι εργαζόμενοι για να λειτουργήσουν και να ανθίσουν. Το πως επικοινωνούμε στην εργασία μπορεί να κάνει τη διαφορά. Με την πληροφόρηση να μας κατακλύζει, οι επαγγελματίες της εσωτερικής επικοινωνίας στηρίζουν τη στρατηγική των εταιρειών τους, ισορροπώντας ανάμεσα στο να προσελκύσουν την προσοχή στην πληροφορία, να ενθουσιάσουν και να δεσμεύσουν τους συναδέλφους τους. Δεν υπάρχει εργασιακή δέσμευση χωρίς μοίρασμα, χωρίς σύνδεση, χωρίς εμπιστοσύνη, και η εσωτερική επικοινωνία είναι ένας βασικός μηχανισμός ως προς αυτή την κατεύθυνση. Τα Βραβεία μας τιμούν τις ομάδες και τις εταιρείες που προσφέρουν αριστεία σε ένα ευρύ φάσμα ενεργειών εσωτερικής επικοινωνίας. Είναι μια ευκαιρία για τα στελέχη HR να αναλογιστούν τη δουλειά τους το 2023, να την επικοινωνήσουν και μαζί να γιορτάσουμε τα όσα έχουν πετύχει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα στελέχη HR θα εμπνεύσουν και θα εμπνευστούν, αλλά ταυτόχρονα θα αξιολογήσουν την επίδραση που έχουν οι ενέργειές τους και θα εντοπίσουν περιοχές όπου μπορούν να βελτιωθούν και να αναπτυχθούν. Η κριτική μας επιτροπή, που απαρτίζεται από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου και ακαδημαϊκούς, θα αξιολογήσει τις δράσεις, θα προσφέρει εποικοδομητική επαναπληροφόρηση και όλοι μαζί θα βοηθήσουμε να αναδειχθούν οι καλύτερες πρακτικές.