Σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Μαρούσι ανακοίνωσε ότι θα μετακομίσει το 2026 η ΕΥ Ελλάδος, προχωρώντας σε δεσμευτική συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης δύο κτιρίων του υπό κατασκευή συγκροτήματος «The Grid», που αναπτύσσεται από τις Noval Property και Brook Lane Capital. Το νέο αυτό βιοκλιματικό συγκρότημα γραφείων θα καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο επί της συμβολής των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου-Χαλανδρίου στο Μαρούσι, με την EY να μισθώνει δύο από τα τέσσερα κτήρια του συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας άνω των 12.230 τ.μ..

Ο λόγος στους εργαζόμενους και στις ανάγκες τους
Όπως εξήγησε ο Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, τα νέα γραφεία είναι διπλάσια από τα σημερινά, ενώ η μετακόμιση έγινε με γνώμονα τρεις παράγοντες. Ο πρώτος σχετίζεται με την ανάπτυξη της εταιρείας και τους ίδιους τους ανθρώπους της, αφού το 2014, όταν η εταιρεία είχε μετακομίσει στα τωρινά της γραφεία, αριθμούσε 750 εργαζομένους, ενώ σήμερα απασχολεί πάνω από 2.500 ανθρώπους, σημειώνοντας αύξηση 240%. Παράλληλα, ο ίδιος δήλωσε περήφανος για την ανάπτυξη και τις νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί, αλλά και για τον επαναπατρισμό σημαντικού αριθμού εργαζομένων τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.

Επιπρόσθετα, ο Γ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η εταιρεία αφουγκράστηκε τις προσδοκίες των εργαζομένων, μέσα από τη διοργάνωση focus groups, τα οποία ανέδειξαν την ανάγκη για ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον που θα συνδέει το «εξωτερικό» με το «εσωτερικό» τοπίο, με περισσότερο πράσινο, πρόσβαση σε φυσικό φως, μεγαλύτερη ευελιξία, προσβάσιμο και συμπεριληπτικό σχεδιασμό, αλλά και χώρους που τροφοδοτούν τη δημιουργικότητα, καλλιεργούν την αίσθηση του «ανήκειν» και προσφέρουν ευκαιρίες αποφόρτισης. «Όσα μας είπαν οι άνθρωποί μας δεν διαφέρουν πολύ από όσα λένε οι διεθνείς έρευνες σε σχέση με το μέλλον της εργασίας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος και ανέφερε ότι τα νέα γραφεία θα περιλαμβάνουν μία σειρά από παροχές, όπως γυμναστήριο, playroom, καφετέριες, δωμάτια θηλασμού, δωμάτια yoga κ.ά.. Επιπλέον, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος εκτίμησε ότι το 2026 η εταιρεία αναμένεται να αριθμεί περίπου 2.800 εργαζόμενους, με τους 2.300 να βρίσκονται στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι η εταιρεία εφαρμόζει ένα ευέλικτο, υβριδικό μοντέλο εργασίας, με το attendance rate αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο 20 με 25%, ενώ το 2026 αναμένεται να αυξηθεί στο 35 με 40%. Τέλος, ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε πως, εφόσον παραστεί ανάγκη, υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση και σε άλλο κτίριο του «The Grid».

Πελατοκεντρικότητα και μέριμνα για το περιβάλλον
Οι πελάτες της EY Ελλάδος, αλλά και η μέριμνα για το περιβάλλον ήταν οι άλλοι δύο παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στη μετακόμιση της εταιρείας στα νέα γραφεία. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη σχετική συνέντευξη τύπου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ειδική έμφαση δόθηκε στη διαμόρφωση ενός εργασιακού περιβάλλοντος που τοποθετεί και τις ανάγκες των πελατών, αλλά και την καλύτερη δυνατή εμπειρία τους, στην καρδιά των καθημερινών διεργασιών, με νέους, ευέλικτους χώρους, που ενσωματώνουν προηγμένες τεχνολογίες, με στόχο τη στενότερη διάδραση πελατών και ανθρώπων της EY. Την ίδια στιγμή, τα νέα γραφεία, που σχεδιάστηκαν από το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, στοχεύουν στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας, σύμφωνα, μάλιστα, με τη δέσμευση του παγκόσμιου οργανισμού της EY για επίτευξη μηδενικής καθαρής κατανάλωσης άνθρακα (net zero) το 2025. Έτσι, τα νέα γραφεία θα είναι πλήρως εναρμονισμένα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και του βιοκλιματικού σχεδιασμού και αναμένεται να λάβουν τις κορυφαίες πιστοποιήσεις LEED Platinum (Leadership in Energy and Environmental Design) και WELL Building Standard, ενώ θα εξασφαλίζουν την επίτευξη ενεργειακής βαθμίδας Α+, κατά τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων, και θα διαθέτουν υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και ξεχωριστούς χώρους στάθμευσης για ποδήλατα.

«Η συνεργασία αυτή αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εταιρεία μας και επιβεβαιώνει το κοινό μας όραμα για την ανάπτυξη σύγχρονων γραφειακών χώρων που σχεδιάζονται και λειτουργούν με γνώμονα τις βέλτιστες πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης και εστιάζουν στην ευημερία των εργαζομένων» δήλωσε ο Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Noval Property, ενώ, εκπροσωπώντας την Brook Lane Capital, ο Ιδρυτής της, Aziz Francis, έκανε λόγο για μία εξαιρετική συνεργασία, η οποία φιλοδοξεί να εμπνεύσει και άλλες εταιρείες, τονίζοντας ότι σηματοδοτεί μία νέα εποχή και για την Αθήνα. «Δείχνει πώς έχει αλλάξει η αγορά και ότι πλέον υπάρχει αυτοπεποίθηση για επενδύσεις στην Ελλάδα» κατέληξε ο ίδιος. Τέλος, ο Darron Haylock, Partner και αρχιτέκτονας της Foster + Partners σημείωσε ότι στόχος ήταν η δημιουργία ενός ευχάριστου, ελκυστικού χώρου εργασίας, με φυσικό φωτισμό και εξαερισμό.