Τα smartphones, από τη φύση τους και μόνο, λειτουργούν ως «αντιπερισπασμός» του χρήστη από πιθανές εργασίες με τις οποίες μπορεί να ασχολείται, ακριβώς λόγω της μεγάλης γκάμας δυνατοτήτων που προσφέρουν.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Harvard Business Review, από ερευνητές του Florida State University οι επιδόσεις/ παραγωγικότητα σε μια διανοητικού τύπου εργασία ήταν σημαντικά χαμηλότερες όταν το κινητό τους χτυπούσε ή λάμβανε ηνύματα παρά όταν έμενε «σιωπηλό». Στο πρώτο μέρος της έρευνας, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ολοκληρώσουν μια άσκηση στην οποία έπρεπε να πατούν ένα κούμπι κάθε φορά που ένας αριθμός εμφανιζόταν σε μια οθόνη, εκτός του όταν ήταν το 3.

Στο δεύτερο μέρος, οι ερευνητές καλούσαν και έστελναν μηνύματα, για να δουν αν άλλαζε κάτι. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όταν οι συμμετέχοντες δέχονταν κλήση αλλά δεν απαντούσαν έκαναν 28% περισσότερα λάθη από ό,τι οι πρώτοι. Στο μεταξύ, όταν λάμβαναν μηνύματα αλλά δεν τα κοιτούσαν έκαναν 23% περισσότερα. Σύμφωνα με την έρευνα, και μόνο το να έχει κάποιος το τηλέφωνο κοντά, ακόμα και αν δεν αλληλεπιδρά μαζί του, είναι συγκρίσιμο με το να στέλνει μηνύματα ή να μιλάει στο κινητό ενώ οδηγά.
 
Όπως επεσήμαναν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν σαφείς προεκτάσεις στον χώρο εργασίας, υπό τη μικρή μικρών «λαθών δράσης»- για παράδειγμα όταν κάποιος σκέφτεται κάτι (ή μπορεί να ακούει για παράδειγμα από μια τηλεόραση που παίζει κοντά) και γράφει κάτι σχετικό με αυτό αντί για αυτό που πρέπει κανονικά να γράψει. Σε κάθε περίπτωση, και μόνο το ότι το κινητό «ζητεί την προσοχή» του χρήστη, αρκεί για να τον αποσπάσει, καθώς αντί να επικεντρωθεί στη δουλειά του αναρωτιέται ποιος μπορεί να είναι.