"Look ahead and reason back". Μία απλή σκέψη, μία απλή συμβουλή που κρύβει όμως μέσα της μία σύνθετη επιστήμη. Την επιστήμη της στρατηγικής σκέψης και του "game theory". Ποιον, όμως, αφορούν οι τεχνικές στρατηγικής σκέψης; Σίγουρα έναν αρχηγό κράτους σε μία συνδιάσκεψη του ΝΑΤΟ.
Οπωσδήποτε έναν CEO που θέλει να διπλασιάσει τα κέρδη της εταιρείας του. Ίσως και ένα δικηγόρο που θέλει να υπερασπιστεί τον πελάτη του. Τι θα λέγατε για έναν Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού που πρέπει να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις του σωματείου, αλλά και της διοίκησης; Χρειάζεται μήπως στρατηγική σκέψη κάποιος που θέλει να ζει αρμονικά με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας του; Ή κάποιος που απλά θέλει να πάει σινεμά το βράδυ, ενώ ο φίλος του προτιμάει θέατρο;
Οι συγγραφείς του βιβλίου αυτού θα σας πείσουν μέσα από απλά, αλλά και πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα ότι η στρατηγική σκέψη μας αφορά όλους και μπορεί να βελτιώσει τόσο την επαγγελματική, όσο και την προσωπική, αλλά και κοινωνική μας ζωή.
Γιατί τελικά, καλούμαστε όλοι καθημερινά να λάβουμε μία πληθώρα αποφάσεων, είτε σύνθετων είτε απλών, μέσα σε ένα δυναμικό περιβάλλον όπου δε λειτουργούμε μόνοι μας, αλλά μαζί με άλλους “decision makers” των οποίων οι αποφάσεις επηρεάζουν και εμάς.
Ο αθλητισμός, η πολιτική, ο πόλεμος, οι επιχειρήσεις, αλλά και η καθημερινότητα φαίνεται να αποτελούν τις κυριότερες πηγές έμπνευσης για τους δύο συγγραφείς του βιβλίου. Υπάρχουν, όμως, και παραδείγματα που θα σας φανούν πολύ οικεία. Ένα από αυτά αφορά το δίλημμα της διοίκησης ενός εποχιακού ξενοδοχείου το οποίο μία μέρα πριν την έναρξη της σεζόν πρέπει να αντιμετωπίσει το αίτημα του σωματείου για αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Οι επιλογές που έχει είναι δύο: είτε να αποδεχθεί είτε να απορρίψει το αίτημα του σωματείου.
Στη δεύτερη περίπτωση, θα πρέπει να επανέλθει την επόμενη μέρα με μία αντιπρόταση την οποία με τη σειρά του το σωματείο θα κληθεί να αποφασίσει εάν τη δέχεται ή την απορρίπτει. Όσο τα δύο μέρη δεν έρχονται σε συμφωνία, το ξενοδοχείο δε λειτουργεί και συνεπώς, δεν υπάρχουν ούτε κέρδη για την επιχείρηση, αλλά ούτε και αποδοχές για τους εργαζομένους.
Με την τεχνική του “looking ahead and reasoning back” οι συγγραφείς περιγράφουν όλα τα δυνατά σενάρια, τις επιλογές της διοίκησης, αλλά και τις πιθανές αντιδράσεις του σωματείου. Μέσα από αυτό το πολύ απλό παράδειγμα, οι συγγραφείς προτείνουν έναν τρόπο σκέψης που δεν περιγράφει απαραίτητα το «νικητή», αλλά κάποιον που θα έχει τη λογική να προτιμήσει την επιλογή που θα του αποφέρει τα μεγαλύτερα οφέλη, πάντα σε σύγκριση με τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.
Ευτυχώς για όλους μας, η εισαγωγή αυτή στις βασικές έννοιες του “game theory” γίνεται χωρίς την εκτενή χρήση μαθηματικών και στατιστικής. Ο ενθουσιασμός των δύο συγγραφέων είναι εμφανής και, ίσως, καταφέρει να συνεπάρει και εσάς στα μονοπάτια αυτής της σχετικά νέας επιστήμης που δε μετράει πάνω από 50 χρόνια ζωής. Εάν όχι, σίγουρα θα σας προσφέρει μερικές ευχάριστες ώρες ανάγνωσης ενός καλά δομημένου και καλογραμμένου βιβλίου.
Καλή ανάγνωση!
Εκδοτικός Οίκος: W.W.Norton & Company, Σελίδες: 393