«Η Ελλάδα, έχει αρχίσει να βρίσκει το δρόμο της όπως φαίνεται σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως η δραστική μείωση της ανεργίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στην ομιλία του στη Ανοικτή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Σημείωσε ότι στην Ελλάδα, το β΄ τρίμηνο του 2025, το ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε 10,7%, στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 4,5%, ενώ, ειδικά στη βιομηχανία, ξεπέρασε το 11,2%. Επισήμανε ότι, το 2023, το καθαρό μεταναστευτικό ισοζύγιο ήταν θετικό κατά 15.000 Έλληνες πολίτες, όταν τα προηγούμενα 14 χρόνια, ήταν αρνητικό κατά 250.000 Έλληνες πολίτες. Επίσης, τόνισε ξανά ότι στα δομικά προβλήματα της οικονομίας τα οποία εμποδίζουν την παραγωγική ανασύνταξή της ξεχωρίζει η χαμηλή παραγωγικότητα και η μεγάλη διαφορά της από την ευρωπαϊκή.

«Στην Ελλάδα είναι 25 ευρώ ανά ώρα εργασίας, όταν στην Ε.Ε. είναι 46, δηλαδή σαν χώρα συνολικά είμαστε στο 54% του μέσου όρου», σημείωσε. Επικαλέστηκε δε μελέτη του ΙΟΒΕ σύμφωνα με την οποία η μέση ετήσια παραγωγικότητα στην Ελλάδα έχει παραμείνει σχεδόν στάσιμη τα τελευταία 30 χρόνια και αυξάνει η απόσταση από την Ε.Ε. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για τη χαμηλή παραγωγικότητα.

«Για εμάς, η παραγωγικότητα είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και είναι ζήτημα οργάνωσης, τεχνολογίας, επενδύσεων, θεσμών, ποιότητας εκπαίδευσης και κατάρτισης σε κάθε επίπεδο, λειτουργικότητας των υποδομών και σταθερότητας των κανόνων. Με άλλα λόγια, κύριοι υπεύθυνοι για την αύξησή της παραγωγικότητας είναι η πολιτεία και οι επιχειρήσεις και οι αντίστοιχες πολιτικές και επιχειρηματικές επιλογές».

Και κατέληξε, λέγοντας ότι «όταν βελτιώνεται η παραγωγικότητα, δημιουργούνται μεγαλύτερες δυνατότητες για αυξήσεις μισθών, κοινωνική μέριμνα, ανταγωνιστικότερες τιμές για τους καταναλωτές με βιώσιμο τρόπο, και κέρδη που επιτρέπουν την πραγματοποίηση ακόμα μεγαλύτερων επενδύσεων».