Στη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας συμμετείχε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η ΔΕΗ, διενεργώντας έρευνα σε συνεργασία με τη Focus Bari και την DDB, με τίτλο «Μάθε πώς νιώθουν. Άλλαξε το πώς νιώθουν».
Σκοπός της είναι να αναδείξει την καθημερινή εμπειρία ανασφάλειας την οποία βιώνουν πολλές γυναίκες κατά τη βραδινή τους έξοδο, φωτίζοντας αντιλήψεις και συμπεριφορές οι οποίες συχνά εκλαμβάνονται ως «κανονικότητα», αναφέρει σχετικά ανακοίνωσή της. Ενδεικτικά, βρέθηκε πως 84% των γυναικών φοβούνται όταν κυκλοφορούν βράδυ για διασκέδαση, με βασικούς φόβους -εκτός από την ληστεία που ισχύει και στους άνδρες- την παρακολούθηση (57%) και την παρενόχληση (36%) λόγω φύλου.
Επίσης, 59% έχουν βιώσει οι ίδιες ή γνωρίζουν προσωπικά περιστατικό που τις έκανε να νιώσουν ότι απειλούνται ή κινδυνεύουν κατά τη διάρκεια βραδινής εξόδου, ποσοστό το οποίο αγγίζει το 80% στις ηλικίες 18-24.
Επιπλέον, 53% των γυναικών δηλώνουν ότι ο φόβος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές τους για τη βραδινή έξοδο, ενώ 82% αλλάζουν συστηματικά τη συμπεριφορά τους λόγω αυτού. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιχείρηση «τρέχει» ομώνυμη καμπάνια ευαισθητοποίησης, καλώντας το κοινό να κατανοήσει πώς βιώνουν οι γυναίκες τον φόβο στις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των νυχτερινών εξόδων τους.