Eλευθέρια είναι να μπορείς να έχεις μία κάποια απόσταση από τους άλλους ανέφερε ο Φρ. Νίτσε. είναι όμως αυτή απαραίτητη σε ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον;

Η ελευθερία και η απόσταση υπήρξαν δύο λέξεις που πολλές φορές η μία λογίζονταν ως προαπαιτούμενο της άλλης. Έχουν γραφτεί κατά καιρούς πολλά άρθρα που επισημαίνουν την ανάγκη «απόστασης» για την εξασφάλιση της αίσθησης ελευθερίας, με την τελευταία να θεωρείται απαραίτητη σε κάποιον για να μπορεί να διαπρέψει, απαλλαγμένος από τις περιοριστικές παραμέτρους και εμπόδια που του δημιουργεί το περιβάλλον του.

Το σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον αλλά και το employee experience λαμβάνουν σταδιακά νέα χαρακτηριστικά και το περιεχόμενό τους μεταβάλλεται συνεχώς, με τo workplace mobility να απασχολεί όλο και περισσότερες εταιρείες. Σήμερα, ο εργαζόμενος με όχημα τις εξελιγμένες mobile εφαρμογές και μέσα από την ολοένα και αυξανόμενη χρήση των έξυπνων φορητών συσκευών, διεκδικεί τη δική του προσωπική ελευθερία στον εργασιακό του χώρο, το work life balance, ενώ επιλέγει συνειδητά να ενταχθεί στο ανθρώπινο δυναμικό οργανισμών που του προσφέρουν τις δυνατότητες αυτές, παραβλέποντας ενδεχόμενες μειωμένες απολαβές.

Το ζητούμενο, ωστόσο, από την πλευρά των οργανισμών παραμένει το ίδιο: ενίσχυση της παραγωγικότητας, δημιουργία προϋποθέσεων για τη διαμόρφωση κουλτούρας καινοτομίας στο εργασιακό περιβάλλον και αυξημένη απόδοση.

Παράλληλα, η γενιά των millennials-που είναι και αυτή που απασχολεί πιο έντονα τα τελευταία χρόνια τις επιχειρήσεις- μέσα από τη χρήση της mobile τεχνολογίας αλλά και της εύρεσης ενός «ευέλικτου» χώρου εργασίας, δηλώνει ότι ενισχύει σημαντικά τη δημιουργικότητά της, την παραγωγικότητά της, την δέσμευσή της ενώ αναφέρει ότι είναι περισσότερο ικανοποιημένη από τον εργοδότη που της παρέχει την επιλογή αυτή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού καλείται να διαχειριστεί τις σύγχρονες ανάγκες τόσο των οργανισμών όσο και των εργαζομένων. Καλείται να εξελιχθεί το ίδιο αλλά και να εξασφαλίσει τους βέλτιστους τρόπους και εργαλεία προς τα στελέχη ώστε να επιτευχθούν οι αμφίπλευροι στόχοι, όπως θα διαβάσετε και σε επόμενες σελίδες.

Καλή μας επάνοδο!