Προχωρά από το Υπουργείο Παιδείας η υλοποίηση του νόμου «Νέοι Ορίζοντες» το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την εκπόνηση Βιομηχανικών Διδακτορικών και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Το έργο εντάσσεται στον 3ο πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στον οποίο οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ενίσχυση της καινοτομίας των ελληνικών Πανεπιστημίων και των επιδόσεών τους στην έρευνα και την προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων, συγχρηματοδοτούμενων από τον ιδιωτικό τομέα καθώς και της ποιότητας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, περιλαμβανομένης και της σύνδεσής της με την αγορά εργασίας.

Το πρώτο από τα παραπάνω έργα, απευθύνεται στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε συνεργασία με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες, και αφορά σε χρηματοδότηση Βιομηχανικών Διδακτορικών για υποψήφιους διδάκτορες που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγραφής σε προγράμματα διδακτορικών σπουδών, και τη διεξαγωγή βιομηχανικής ή εφαρμοσμένης έρευνας.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 34,8 εκατ. ευρώ, έχει σχεδιαστεί προκειμένου να ενισχύει τη δημιουργία γόνιμων δεσμών ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και τον βιομηχανικό χώρο, στη σύνδεση και αξιοποίηση του παραγόμενου ακαδημαϊκού έργου για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στη συμβολή στην επιχειρηματική καινοτομία και ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς και στην εκπαίδευση και ανάπτυξη ταλέντων Ερευνητών στη Βιομηχανική Έρευνα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, το έργο θα συμβάλλει στη συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα, προκειμένου να τονωθεί η καινοτομία εντός των ελληνικών πανεπιστημίων, «ενώ η συνεργασία αυτή αναμένεται να ενισχύσει και να βελτιώσει την ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου και τη μεταφορά γνώσης στην πραγματική οικονομία».