Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1ο Legal Business Summit @ Costa Navarino στις 25-26 Απριλίου, με περισσότερους από 60 παρευρισκόμενους, τόσο επικεφαλής νομικών τμημάτων μεγάλων εταιρειών, όσο και προμηθευτές της αγοράς παροχής νομικών υπηρεσιών, με στόχο τη δικτύωση και τη συζήτηση επίκαιρων θεμάτων που απασχολούν συνολικά τον κλάδο.
Κατά τη διάρκεια του 2ημέρου, το οποίο συντόνισε η Αλεξάνδρα Βαρλά (Attorney at Law LL.M, Head of «LAWYER») πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες one2one συναντήσεις που έδωσαν τη μοναδική ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανταλλάξουν απόψεις, να μοιραστούν προβληματισμούς και να ακούσουν προτάσεις.

Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με μια συζήτηση panel, με θέμα «Avoidance of disincentives during mergers and acquisitions negotiations». Τη συζήτηση συντόνισε η Σουζάνα Κλημεντίδη (Co-founder and Managing Partner, ΑΑΚ Legal), με τη συμμετοχή των Ανθούλα Πανταζίδου (Προϊσταμένη Νομικής Υπηρεσίας, Διαμαντής Μασούτης), Κατερίνα Μαγγανά (Chief Legal Officer, ION) και Θεόδωρο Κριθαρά (Νομικός Σύμβουλος, ΑΚΤΩΡ).

Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την τέχνη των διαπραγματεύσεων στον δυναμικό τομέα των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, τονίζοντας τον ρόλο του εσωτερικού νομικού συμβούλου ως ενδιάμεσου ανάμεσα στην εταιρεία και στον εξωτερικό νομικό συνεργάτη, μέχρι να υλοποιηθεί η συμφωνία, αλλά και στην επόμενη μέρα, ώστε η συμφωνία να είναι βιώσιμη. Μάλιστα, το panel υιοθέτησε μια απόλυτα πρακτική ματιά, με την αναφορά σε πολύ ενδιαφέροντα παραδείγματα και case studies από διαφορετικούς κλάδους της αγοράς, σκιαγραφώντας τις προκλήσεις και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις κάθε διαφορετικού κλάδου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο διαδραστικό mini workshop με θέμα «Understanding and Fulfilling Client Expectations», το οποίο συντόνισαν η Αλεξάνδρα Βαρλά (Attorney at Law LL.M, Head of ‘LAWYER’) και η Αντιγόνη Παπαγγελοπούλου (General Counsel Southeast Europe/ Country leader 3M), οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν, μέσω πρακτικών ασκήσεων, στη μεθοδολογία του Legal Design, η οποία καθιστά τις νομικές υπηρεσίες πιο αποτελεσματικές και φιλικές προς τον πελάτη. Το εν λόγω workshop ξεκίνησε με ένα σύντομο fireside chat, στο οποίο η Αντιγόνη Παπαγγελοπούλου τόνισε τη σημασία της πελατοκεντρικής προσέγγισης στις νομικές υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι οι δικηγόροι πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες που αφουγκράζονται και καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των πελατών τους. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τα βήματα του Legal Design και, περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να καταγράφουν το προφίλ και τα χαρακτηριστικά του πελάτη σε ένα συγκεκριμένο σενάριο που τους δόθηκε. Στη συνέχεια, ζητήθηκε από το κοινό να ξαναγράψει μια φράση-απόσμασμα νομικής γνωμοδότησης, χρησιμοποιώντας απλή γλώσσα, ώστε να είναι κατανοητή από τον αποδέκτη του εγγράφου.

Το 2ημερο Summit έκλεισε με την keynote ομιλία του Δημήτρη Δημητριάδη (Futurist, Institute for Futures & Foresight Research – IFFR DAO), με θέμα «Navigating New Frontiers: The Integration of AI in Legal Practices». Στη διάρκεια της πολύ ενδιαφέρουσας, «προβοκατόρικης» παρουσίασής του, ο ομιλητής αναφέρθηκε στην αλματώδη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και στις πρακτικές εφαρμογές στην παροχή νομικών υπηρεσιών, με αναφορά σε συγκεκριμένα εργαλεία που τίθενται στη διάθεση των δικηγόρων. «AI will not take your job. A human using AI will», είπε κλείνοντας ο Δημήτρης Δημητριάδης, επισημαίνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα βγάλει από την εξίσωση τον άνθρωπο, θα μετασχηματίσει όμως τον τρόπο που εργαζόμαστε.
Μεταξύ των one2one meetings, των συζητήσεων και των ομιλιών, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γεύματα, δείπνο, οινογνωσία και γευσιγνωσία λαδιού, αλλά και την μοναδική εμπειρία του golf, στο όμορφο και χαλαρωτικό περιβάλλον του Costa Navarino.

Στιγμιότυπο από το Golf experience που βίωσαν οι συμμετέχοντες