Ριζικές αλλαγές στην συνταξιοδοτική πολιτική με έμφαση στη μείωση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση προτείνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και την σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «χρειάζεται μείωση των κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης ώστε να διευκολυνθεί η επανένταξη και η παραμονή περισσότερων εργαζομένων στην αγορά εργασίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι κενές θέσεις εργασίας, ενώ όσοι εξακολουθήσουν να εργάζονται θα συνεχίσουν να προσφέρουν προσφέρουν ασφαλιστικές εισφορές στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς να το επιβαρύνουν με δαπάνες για εφάπαξ και συντάξεις.

Η Έκθεση της ΤτΕ αναφέρει παράλληλα ότι η γήρανση του πληθυσμού ενδέχεται να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, ανοίγοντας ένα «παραθυράκι» για πιθανή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Βέβαια, από τον Αύγουστο του 2015, μετά τις επεμβάσεις της Ε.Ε. λόγω του μνημονίου, ένας μικρός αριθμός ασφαλισμένων έχει πλέον το δικαίωμα να αποχωρίσει πρόωρα πριν από την ηλικία των 62 ετών, καθώς εκπνέει η προθεσμία ισχύος των μεταβατικών ορίων. Ωστόσο, η παρέμβαση του Διοικητή έχει να κάνει κυρίως με την αυτή καθ’ αυτή λογική και κουλτούρα της πρόωρης συνταξιοδότησης, σε μια εποχή που το προσδόκιμο της ζωής ανεβαίνει σταθερά.