Το ίδιο το πολιτικό σύστημα θεωρούν ότι φταίει για την κρίση στην Ελλάδα και όχι κάποιοι τρίτοι, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία και το ΔΝΤ.

 Οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά, αναγνωρίζουν ότι έγιναν λάθη και πιστεύουν ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών. Για την προσωπική τους επαγγελματική πορεία απορρίπτουν κατηγορηματικά τη δυνατότητα πρόσληψης στο δημόσιο, γεγονός που προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές οι οποίοι σημειώνουν πως ενδεικτικό του μέχρι πρότινος ενδιαφέροντος για το δημόσιο ήταν η υποβολή 100.000 αιτήσεων για 8.500 θέσεις εργασίας μέσω ΑΣΕΠ το 2008.

«Η έρευνα που έγινε σε 515 άτομα από την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, διαψεύδει τον μέχρι τώρα μύθο της νεανικής ανωριμότητας» επισήμανε ο Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Άγγελος Κότιος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Κατά τα άλλα, η έρευνα που παρουσιάστηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτει ότι οι νέοι σε ποσοστό 75% εκτιμούν ότι η λύση στην κρίση θα προέλθει μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε ποσοστό 75 με 80% σκέφτονται να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες ενώ δηλώνουν ως πρώτη χώρα προτίμησης τη Γερμανία και ακολουθούν η Γαλλία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ.